400 millió teljes idejű állás szűnt meg a koronavírus-járvány miatt

2020.07.06. 19:56 Módosítva: 2020.07.06. 21:47

Erősebb negatív hatása volt világszerte a koronavírus-járványnak a munkaerőpiacra, mint azt korábban becsülték. A HVG keddi cikkében az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) friss tanulmányát idézi, amely szerint eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt.

A szakértők szerint a válság „egyre mélyül” és még közel nincs itt a vége. A felmérés szerint a világ munkavállalóinak 93%-a olyan országban él, ahol ma is szűnnek meg állások.

A legrosszabb helyzet Dél-Amerikában van, ahol az elveszett munkaórák száma meghaladta a 20%-ot, Észak-Amerikában ez az arány 15,3%. Európában, az ázsiai államok többségében és az arab országokban pedig 13%. A legenyhébbnek eddig Afrikában bizonyult a válság: 12% a munkaórák vesztesége.

Az iskolák bezárása eleve hátrányos helyzetbe hozta a nőket, akiket sokkal súlyosabban sújt a járvány. Sok országban az egyenjogúsági tendenciák is visszafordultak: 10-20 éves visszaesés tapasztalható ezen a téren. A megmaradt munkahelyeken pedig a különbségek növekedése tapasztalható az eddigi csökkenéssel szemben.

A kiskereskedelem és a gyáripar a két legproblematikusabb szektor. Itt voltak a legnagyobb veszteségek a munkaerőpiacon. A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy a legkevésbé érintett.

Az ILO főnöke szerint több lehetséges forgatókönyv van, de egyik se állítja vissza a korábbi helyzetet. A legrosszabb esetben lesz egy második hullám az év második félévében, aminek esetén újabb 11,9%-os veszteség várható a munkaerőpiacon, ami 390 millió munkahely megszűnését jelenti. Gyors felépülés esetén ennek tizedével, 34 millió megszűnt munkahellyel számolnak. 

A válság leküzdésére nemzetközi együttműködést sürgetett az ILO főnöke, aki elmondta: a most meghozott döntések befolyásolhatják az egész globális gazdaságot 2030-ig, sőt még azon túl is.