Már szerdán döntés születhet az Airbnb-rendszerű lakáskiadás szigorításáról

2020.07.07. 19:15 Módosítva: 2020.07.07. 21:00

Elfogadta a gazdaságvédelmi operatív törzs azt a javaslatot, ami jelentősen korlátozná a rövid távú lakáskiadást (ilyen például az Airbnb), írja a Portfolio. A kormány akár már holnap dönthet is a javaslat felől. A lap birtokába jutott információk szerint a korábban már emlegetett változat fog megvalósulni, miszerint 120 vendégéjszakában korlátozzák éves szinten a lakások rövid távú kiadását. Idén pedig október és december vége között 30 napos korlátot vezetnek be. 

A javaslatot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének kérésére a Magyar Turisztikai Ügynökség dolgozta ki, azzal az érveléssel, hogy az Airbnb-hez hasonló, rövid távon kiadott lakások a szállodaiparnak okoznak kárt. Az elmúlt években nagyon megszaporodtak a rövid távon (jellemzően turistáknak) kiadott lakások Budapesten, 2015 óta közel a duplájára nőtt az Airbnb-n hirdetett lakások száma, jelenleg több mint 9000 lakást hirdetnek így, jellemzően a belső kerületekben.

A Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Rövidtávú Lakáskiadók Szövetsége (FRLSZ) szerint a szigorítás tönkretenné a budapesti Airbnb-piacot, mivel 120 nap alatt nem lehet értékelhető hozamot elérni, az intézkedés pedig a fekete gazdaságot erősítené, tehát pont a piac becsületesen dolgozó szereplőit szorítaná ki a piacról. „A piac már úgyis elkezdte szabályozni magát, és a rövid távú lakáskiadók jelentős része átállt hosszú távú kiadásra, és nem is fog visszatérni, amíg nem lesz folyamatosan jelentős mennyiségű turista” – írják.

Az időkorlátos konstrukció egyébként már több országban létezik, Londonban például 90 napban korlátozzák egy naptári évben az olyan lakások kiadását, amelyek nincsenek külön bejelentve a hivatalnál mint rövid távon kiadott ingatlanok. Az Airbnb automatikusan érvényesíti is ezt a szabályt, tehát 90 nap után letiltja a hirdetett ingatlant a rendszerről.  Ezt azonban egy nem túl bonyolult trükkel kerülik meg : több ingatlant hirdetnek meg, mint ahány tényleg kiadó.

Így egyfelől vetésforgóban lehet cserélgetni a hirdetéseket, hogy papíron soha ne legyen egy ingatlan se 90 nap fölött, valamint garantálni lehet, hogy mindig van elég bérlő, hiszen a plusz „virtuális” lakásoknak hála nagyobb eséllyel botlik valaki bele a hálózatot üzemeltető csaló hirdetéseibe.