Kapott egy kis bírságot pénzmosással kapcsolatos hiányosságok miatt a CIB és a Raiffeisen is

2020.07.07. 10:08

Felügyeletként eljárva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkezdte vizsgálni, hogy a külföldi CIB és Raiffeisen bankok mennyiben felelnek meg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés hazai szabályainak. Ez most lezárult, az MNB komoly gondokat talált, ezért a CIB kicsit több mint 9 milliós, a Raiffeisen kereken 20 milliós büntetést kapott. Korábban egyébként hat másik bankot is vizsgáltak, közülük csak a Magnet Bank kapott lényegesen nagyobb büntetést. 

A mostani vizsgálatnál mindkét banknál gondok voltak

  • a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban a szűrési riasztások határidőben történő feldolgozása terén,
  • a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleinek tízmillió forintot elérő vagy meghaladó ügyleteinek szűrését illetően,
  • valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzési tárgyú belső képzések megtartása kapcsán.

A CIB Bank többször nem jelentette be rögtön (vagy ismételten) a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy más, büntetendő cselekményből való származásra utaló, tudomásukra jutott információkat.

A Raiffeisen Bank sokszor egyáltalán nem jelentette be,

ha ilyesmikről tudott meg valamit.

A CIB Bank mulasztott a felügyeleti adatszolgáltatásával, a Raiffeisen pedig az automatikus szűrőrendszer jogszabályi elvárásoknak megfelelő kötelező szűréseivel és a bank belső kockázatértékelésével kapcsolatban.

A bírságoknál súlyosító körülménynek számítottak a rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte viszont az MNB, hogy a két bank már a vizsgálat során intézkedéseket hozott a hibák egy részének kijavítására.