Hat nap maradt igénybe venni a NAV-nál a járványhelyzet miatti kedvezményeket

2020.07.12. 08:21

A koronavírus-járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Március 11-e óta négyből három méltányossági kérelmet helyben hagyott az adóhivatal Izer közlése szerint. Ebben a statisztikában az összes fizetéskönnyítési kérelem szerepel, még azok is, amelyekben egyáltalán nem hivatkoznak az adózók a koronavírus nehézségeire. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelemnél az elbírálási arány még ennél is kedvezőbb: 82 százalékukban született pozitív, az adózó kérését helybenhagyó döntés.

A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes minden adózónak, így például még a cégeknek is illetékmentes a kérelem - magyarázta az államtitkár.

A 12 havi részletfizetés vagy a hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, pótlékmentes és ötmillió forintos tartozásig vehető igénybe.

Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül melyiket szeretné igénybevenni az adózó. A speciális lehetőség keretében a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, valamint a vállalkozásoknak lehetővé teszik az akár ötmillió forintos összegű adócsökkentést is. A cég által választott adónemben, az adótartozása 20 százalékáig, de maximum ötmillió forinttal mérsékelheti az adóhivatal az egyébként fizetendő adót.