Spanyolországban nem fizethetnek osztalékot és bónuszokat a kisegített cégek

2020.07.21. 19:31

Spanyolországban megtiltják, hogy azok a cégek, amelyek részesültek a koronavírus utáni gazdasági mentőcsomagból, osztalékot és vezetői bónuszokat fizessenek – írja a Bloomberg.

Az intézkedést bejelentő kormányszóvivő azt egyelőre nem közölte, milyen időtartamra szól a korlátozás, amelyet a pénzügyi támogatáshoz való hozzáférés feltételrendszerébe iktatnak be. A kritériumok között fog szerepelni az is, hogy a támogatott cégek nem kezdhetnek "agresszív reklámkampányba" és nem vállalhatnak "túlzott üzleti kockázatot". Bizonyítaniuk kell továbbá, hogy esetleges megszűnésük jelentős negatív hatást gyakorolna a nemzetgazdaságra vagy a foglalkoztatásra. 

A baloldali spanyol kormány 10 milliárd euró elkülönítésére tett ígéretet a járvány miatt megzuhant cégek támogatására júliusban, a pénzt (a legtöbb más országtól eltérően) nem közvetlenül adják majd, hanem egy Sepi nevű állami holdingcégen keresztül fektetik be a bajba jutott cégekbe; ez részben tőkeinjekciókat, részben az árbevételhez kötött törlesztőrészletű hitelkonstrukciókat jelent. 

A vezetői bónuszok kérdése ilyen zivataros időkben cégen belül is okozhat konfliktusokat, a Wizz Airnél például a részvényesek kezdtek lázadozni a vezérigazgató jutalma miatt.