Így mozog Budapest lakossága

BJASZ20180925025
2020.09.02. 09:00
A főváros lakossága tavaly zsugorodott, a kiköltőzők, illetve a kerületeken belül mozgók száma is jelentős volt. Lássuk, melyek a legkeresettebb lakóhelyek!

Jókora mozgás volt a budapesti lakáspiacon tavaly. A főváros lakossága zsugorodott, miután összességében közel 6 ezer emberrel több ment el, mint amennyi érkezett. Majdnem 40 ezren költöztek ki az agglomerációba, és több mint 61 ezer ember költözött másik kerületbe a fővároson belül, de a kerületeken belül lakhelyet váltók száma is meghaladta a 46 ezret - derül ki a KSH 2019-es évet vizsgáló adataiból.

Mozgások a fővároson belül

  • A legtöbben a XI., XIII. és XIV. kerület kerületből költöztek el és ezek voltak a legnépszerűbbek a célpontok között is.
  • A legnagyobb pluszt a XVII. kerület érte el, ahova több mint 1045-en többen költöztek be, mint amennyien elmentek.
  • Jelentős növekedést ért még el a III., a XIX. és a XVI. kerület is. A lakók a XXI., III. és XVII. kerületekhez a leghűségesebbek, ezekben a városrészekben volt a legnagyobb a kerületen belül költözők aránya.

Ezek még járvány előtti adatok

A több éve tartó, a múlt év második felében nagyon lelassuló fővárosi lakásdrágulásra úgy reagált a piac, hogy a belső kerületekhez képest alacsonyabb négyzetméterárakat kínáló külső kerületek felé fordultak” - értelmezi az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáteszi: Ezek a számok még nem tartalmazzák a koronavírus-járvány hatásait, ami már tavasszal is jelentősen átalakította a kereslet összetételét. A következő hetekben kiderül, hogy a járványhelyzet őszi változása miként befolyásolja az emberek lakhatással kapcsolatos döntéseit.

A helyzet aktuálisan

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése több mint 39 ezer eladó ingatlan adatai alapján a szeptember eleji kínálati árakat is bemutatja. 

  • Budapesten a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol 476 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy-egy négyzetméterért.
  • Az V. kerület a legdrágább, a maga közel 1,2 milliós átlagával.
  • A tavalyi költözések szempontjából kiemelkedően szereplő kerületek közül a XI.-ben 808 ezer forintért, a XIII.-ban 813 ezer forintért, Zuglóban - azaz a XIV. kerületben - pedig a kevesebb mint 700 ezer forintért kínálják a lakások négyzetméterét.
  • A külső kerületek közül a XVII.-ben az átlagár jóval alacsonyabb, 532 ezer forintot tesz ki.

(Borítókép: Eladó lakást hirdetnek Budapesten. Fotó: Jászai Csaba / MTI)