Visszaesett a gazdaság Dél-Afrikában

2020.09.08. 22:33

A Dél-afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) 51 százalékkal zuhant a második negyedévben. Ugyanakkor az előző negyedévvel összevetve, éves összehasonlításban 17,1 százalékos volt a visszaesés a koronavírus-járvány következményeként.

A Reuters által megkérdezett elemzők is jelentős, bár lassabb, 47,3 százalékos negyedéves gazdasági teljesítménycsökkenésre számítottak. Az afrikai kontinens legiparosodottabb államának második negyedévi gazdasági visszaesése a hetedik legnagyobb volt a világon.

A második negyedévi GDP rekordmértékben, egyben már a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodott, ilyen hosszan tartó visszaesésre nem volt példa az ország történetében. Dél-Afrika valamennyi ágazatát igen súlyosan érintette a koronavírus-járvány, kivéve a mezőgazdaságot, amelynek  termelése 15,1 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

A statisztikai hivatal adatai szerint a június végével zárult három hónapban a dél-afrikai bányaipari termelés 73,1 százalékkal, a feldolgozóipari 74,9 százalékkal, az építőipari termelés pedig 76,6 százalékkal zuhant.

A Dél-afrikai Köztársaságban március végén rendkívül szigorú rendszabályokat léptettek életbe a koronavírus-járvány miatt, amit május elejétől fokozatosan feloldottak, ám addigra számos cég csődbe jutott, és hatalmas volt az elbocsátás mértéke.