Petíciót akarnak átadni Orbánnak a budapesti turizmusért tüntetők

TRAL6169
2020.09.15. 18:11
A múlt pénteki demonstráción csaknem kétezren vettek részt. A szervezők következő lépésként a szektor megmentésére irányuló követeléseiket adnák át Orbán Viktornak.

Rengeteg bizonytalanságot szült a koronavírus-járvány világszerte, ami kiváltképp igaz a turizmusra. Magyarországon elsősorban a fővárosiak kerültek nehéz helyzetbe, merthogy az elmúlt évek alapján a turisták 90 százaléka külföldről érkezett Budapestre. Erre a problémára igyekeztek felhívni a figyelmet a Mentsük meg a turizmust! szervezői a szeptember 11-i, békés demonstrációval, amely a Kincsem Parktól indult, és a Hősök terét is érintve a BOK Sportcsarnoknál ért véget.

Sokan azt nehezményezik, hogy bár hazánkban több mint 420 ezren dolgoznak a turizmusban, a budapestiek eddig nem kaptak segítséget, miközben például a fővárosi szállodák foglaltsága még a 10 százalékot sem éri. Igaz, a katás járulékokat három hónapig nem kellett fizetni, azóta ez a költség is visszatért, holott a legtöbben úgy kalkulálnak, nem lesz számottevő külföldi turizmus 2021 tavaszáig. Éppen ezért abban bíznak, hogy minimális támogatást, járulékkedvezményt kapnak, amellyel túlélik ezt a nehéz időszakot.

A pénteki tüntetéssel elsősorban a figyelemfelkeltés volt a célunk, valamint az, hogy összefogjuk a szakmát és ismertessük a turizmus problémáit. Örömteli, hogy nagyjából ezernyolcszázan vettek részt a megmozduláson

– mondta Zilzer Zsuzsa, az esemény egyik szervezője az Indexnek.

Orbán Viktornak adnák át a követeléseket

A demonstráción többek között a buszos vállalkozók, buszsofőrök, idegenvezetők, utazási irodák, a hajós utaztatás szektora, a szállodaipar dolgozói és a rendezvényszervezők is részt vettek, ám ez még csak a kezdet volt. A szervezők ugyanis petícióban foglalták össze, az ágazat mit is szeretne pontosan elérni. Ezek között szerepel a járulékkedvezmény meghosszabbítása a turizmus különböző szegmenseiben részt vevő vállalatok számára 2021. december 31-ig, a bértámogatás meghosszabbítása 2021. május 31-ig, az, hogy az állam vállalja át a PCR-teszt teljes költségét az utazási irodával utazók számára, az autóbuszos utazások tekintetében legalább részben töröljék el az áfát a járvány idejére.

Számos más pontja is van a keresetnek, amelyet a szervezők szeptember 18-án adnának át Orbán Viktor miniszterelnöknek a Dísz térnél.

A belföldi turizmust támogatta a kormány, minket viszont nem, márpedig nem tudunk túlélni kormányzati segítség nélkül. Ezért is szeretnénk elsősorban a miniszterelnöknek átadni a petíciónkat. Ha neki nem tudjuk, akkor annak, akit kijelöl. Bízunk benne, hogy utána nyolc napon belül leülhetünk tárgyalni, és a megbeszélésen a szakma is képviseltetheti magát és az érdekeit.

– tette hozzá Zilzer Zsuzsa.

Orbán Viktor is elismerte, hogy a budapesti turizmusban különösen nagy gondot okoz a járvány, mivel az jelentős részben a külföldiekre épül. Éppen ezért külön segítséget kell adni nekik, amire szerinte a fővárosnak több mint 100 milliárd forintnyi szabad pénzeszköz áll a rendelkezésére. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azonban a Facebookon jelezte, valószínűleg félretájékoztatták a miniszterelnököt, mivel arról szó sincs, hogy a fővárosnak ennyi szabad forrása lenne, sőt ennél nagyobb kieséssel kell megküzdenie.

Borítókép: Index Fotós: Trenka Attila