36 milliárd forintból újabb víztározó épül a Tiszán

2020.09.24. 14:45

Megkezdődött a Tisza-Túr árapasztó víztározó kivitelezése. A beruházás csaknem 36 milliárd forintba kerül. A Felső-Tisza térségében a beregi és a szamos-krasznaközi megépítése után ez lesz a harmadik víztározó. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban azt mondta: ebben a térségben az elmúlt tizenöt évben lépcsőről lépcsőre épültek meg az árvízvédelmet szolgáló fontos létesítmények. Szerinte a Tiszán gyorsan és hirtelen érkező árhullámok mellett egyre több figyelmet kell fordítani a vízhiányos és aszályos időszakokra is, ezért az árvízi programot előbb-utóbb át kell fordítani egy vízpótló és vízellátó programra – tudósított a távirati iroda.

A 2015 novemberében elkészült, kisebb árhullámok levezetését segítő beregi tározó használata során már próbálkoztak a Tisza vizével feltölteni a térségi vízrendszereket, a Tisza-Túr tározó pedig napelemes szivattyútelepeivel részben már képes lesz megfelelni a környék vízigényének. Láng István a következő évek fejlesztései közül az új tivadari Tisza-híd megépítését, a Tisza és a Túr árvízvédelmi töltésfejlesztéseinek befejezését, a kárpátaljai tározók megépítését, valamint a töltések erősítését emelte ki.

A Tisza-Túr tározót a magyar–ukrán határ közelében, a 491-es főút mentén mintegy 17 négyzetkilométeres területen építik meg. A létesítmény egy árhullám esetén 40-50 centiméterrel képes csökkenteni a töltések között a Tisza vízszintjét, és körülbelül 42 millió köbméter víz tározható el benne. A létesítmény a tervek szerint 2022 júniusára készül el.