Átláthatóak a közbeszerzések – hivatkozik a magyar hatóság az Európai Bizottságra

2020.09.30. 17:25

Magyarországon kiemelkedő a közbeszerzések átláthatósága, és megfelelően érvényesül a verseny. Ezt az Európai Bizottság saját adatai támasztják alá – közölte a Közbeszerzési Hatóság (KH) a honlapján az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére reagálva. 

Magyarországon a közbeszerzési eljárásoknál az információk 98 százalékban nyilvánosak, olvasható a KH közleményében, az Európai Bizottság Belső Piaci Eredménytáblájának indikátora alapján. A KH szerint a magyar ajánlatkérők jogkövetők, mert a meghirdetett közbeszerzésekkel kapcsolatos adatokat „szinte 100 százalékban közzéteszik”. Ugyanakkor a német eljárásokra vonatkozó adatok 10, a francia 18, a belga eljárások 31 százalékát nem hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó

Megváltoztatják a közbeszerzési törvényt az uniós óriásbüntetés után

Több dolog egyszerűsödik, a belföldi közbeszerzéseknél a Miniszterelnökség már nem, csak a hatóság ellenőriz majd.

A Közbeszerzési Hatóság utalt arra, hogy Magyarországon évek óta csökkenő tendenciát mutat a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az összes közbeszerzésen belül. Ezek száma az elmúlt hat évben 3626-ról 273-ra csökkent, arányuk a nemzeti eljárásrenden belül 2019-ben csupán 0,9 százalék volt.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke bírálta az uniós közbeszerzési adatbázis hiányosságait. Szerinte míg az adatközzététel elmaradását az Unió nem szankcionálja, addig az adatbázisa sem lesz alkalmas a tagállamok összehasonlítására.