Jegybanki szakértő: Ez egy ismeretlen ellenséggel vívott harc

2020.10.15. 10:09 Módosítva: 2020.10.15. 10:20
Túlzóan pesszimisták a két számjegyű visszaesést vizionáló prognózisok – állítja a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője. Balatoni András a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, hogy a makrogazdasági folyamatok alakulását alapvetően a gazdasági szereplők viselkedése határozza meg.

Az idei évben 5-7 százalékkal csökkenhet a magyar GDP. A két számjegyű visszaesést vizionáló prognózisok viszont szerencsére túlzottan pesszimisták voltak – mondta a gazdasági napilapnak Balatoni András. Szerinte

a második hullám korán, már szeptemberben elérte hazánkat, az állami beruházások és a közösségi fogyasztás felpörgésének pedig a vártnál nagyobb az időigénye,

így ezeket a feltevéseket az MNB módosította a szeptemberi prognózisában.

Az interjúban elhangzik: a makrogazdasági folyamatok alakulását alapvetően meghatározza a gazdasági szereplők viselkedése, ezért kiemelten fontosak a pszichológiai tényezők, amelyek támogathatják vagy vissza is foghatják a növekedést. A bizalom a gazdaság működésének az alapja, közölte a lappal Balatoni.

Szerinte a magyar gazdaságban 2020 folyamán kimutathatók olyan gazdaságpszichológiai hatások, amelyek pozitívan befolyásolták a gazdasági teljesítményt.

Talán a legfontosabb ilyen típusú hatást a munkaerőpiacon láthattuk. A vállalatok az év első nyolc hónapjában nem tömeges elbocsátásokkal, hanem a részmunkaidő bevezetésével, a ledolgozott munkaórák csökkentésével reagáltak a járvány első hulláma miatt kialakult új helyzetre

– mondta jegybanki szakértő.

Arra a kérdésre, hogy valóban megőrizhető a gazdaság működőképessége a jelen körülmények között, azt felelte, nem számítanak a tavaszi hónapokhoz hasonlító teljes leállásra a gazdaságban. „Elnyújtott kilábalással számolunk, amelyet a rendelkezésre álló adatok is visszaigazolnak. A háztartások gazdasági döntéseinél is előtérbe kerül az óvatosság, ami a megtakarítások emelkedését, a fogyasztás csökkenését eredményezheti” – fejtette ki. 

Ez egy harc

Kitértek az interjúban arra is, hogy a kormány a beruházások felpörgetésével orvosolná a negatív gazdasági hatásokat, amiket a válság okoz. Mint azt tudni lehet, a jegybank egy 50 pontos javaslatcsomaggal is előjött már.

Balatoni most azt mondta, a koronavírus nagyon sok csatornán keresztül fejt ki drasztikus hatást a gazdaságra.

A helyzet talán egy ismeretlen ellenséggel vívott elhúzódó harcra hasonlít a leginkább.

Recessziók után a gazdaságok sohasem ugyanolyan szerkezetben indulnak újra, mint ami a válságot megelőzően jellemző volt. Az aktuális koronavírus-válság után az új normák és az új gazdaságszerkezet kialakulása az elmúlt évtizedek válságainál jóval erőteljesebb lehet. Ehhez az átalakuló világhoz alapvetően a strukturális politikákkal lehet és kell is hosszabb távon alkalmazkodni. visszatérhetünk a 2010-es évtizedben egyszer már sikert hozó „egyensúly és növekedés” képletéhez.