Mérsékelten, de növekszik az amerikai gazdaság

2020-10-20T052826Z 1722408408 RC25MJ9VHID1 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.10.22. 10:03

Folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére, azonban a növekedés mérsékelt, és szektoronként jelentősen különbözik a gazdasági aktivitás és a növekedés mértéke is – jelentette ki szerdán nyilvánosságra hozott bézs könyvében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetése az MTI szerint.  „A Fed-körzetek általában optimistán vagy pozitívan tekintenek a jövő elé, bár tisztában vannak a jókora bizonytalanság mértékével is” – összegezte a jelentés. 

A jelentés szerint a lakáspiacon folyamatosan nő a kereslet, a jelzáloghitelezés emelkedik, a pandémia főleg a kereskedelmi ingatlanok piacát vetette vissza. Hasonlóképpen növekszik a fogyasztás, bár a Fed szerint az étteremtulajdonosokat aggasztja, hogy a hidegebbé váló időjárás miatt kieshet az utcai asztalok forgalma. 

a szakértők egy részét aggasztja, hogy a gazdasági talpra állás lassulhat a járvány újbóli erősödése miatt. 

A republikánus és demokrata párti törvényhozóknak ráadásul még mindig nem sikerült megállapodniuk az újabb gazdaságélénkítő csomagról, amely egyebek között újabb egyszeri segélyt adna a járvány miatt munka nélkül maradt amerikaiaknak. Sőt,

egyre valószínűbb, hogy a mentőcsomagról csak az elnökválasztást követően az új elnök beiktatásáig tartó időszakban kerülhet sor. 

 Az amerikai kongresszus eddig már mintegy 3000 milliárd dollár értékben fogadott el gazdaságélénkítő csomagtervet, ám a munkanélküli-segély kiegészítésére megszavazott törvény és a kilakoltatásokat tiltó rendelkezés érvénye már lejárt.

(Borítókép: Emberek isznak Milwaukee-ban egy bárban 2020. október 19-én. Fotó: Bing Guan / Reuters)