Széles törzsű repülőgépeknek épül szerviz a budapesti reptéren

2020.10.28. 13:10

Szélestörzsű repülőgépeknek épít hangárt az Aeroplex Central European Kft. Ferihegyen – írta meg az MTI. 

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az állami tulajdonú Aeroplex Centreal European Kft. mintegy 10 milliárd forintból új, szélestörzsű gépek szervizelését is lehetővé tevő épület alapkövét helyezte el.

A magyar légiipar számára is fontos a fejlesztés, mert eddig nem volt lehetőség szélestörzsű gépek karbantartására a budapesti repülőtéren. A hangár felépítése része annak a stratégiának, amelynek keretében a kiszolgálóépületeket felújítják és bővítik is a jövőben. Az új beruházás, amellett, hogy 200 új munkahelyet teremt, segít Magyarországnak abban, hogy a repülőgép-karbantartás terén az élvonalba emelje az országot.

A szélestörzsű gép a nagy méretű utasszállító gépek gyűjtőneve. Közös bennük, hogy a hagyományos, úgynevezett egyfolyosós gépekkel szemben két folyosó található az ülések között így akár tíz szék is lehet egy sorban. Ebbe a csoportba tartoznak még a Boeing 767, 777, 787 vagy az Airbus 310 és 330 típusai is. 

Update: a cikkben található Jumbokra és Superjumbokra vonatkozó információkat az Aeroplex kérésére kivettük a cikkből, mert az épülő hangár nem alkalmas csak a kisebb szélestörzsű gépek fogadására.