Nagyobb közműadót fizettetne a kormány a nagyvárosokkal

2020.11.12. 09:35

Átalakítaná a kormány a vízművekre vonatkozó közműadót és az eddigiekkel ellentétben differenciáltan vetné ki, amivel a magyarországi nagyvárosi vízművek a korábbi sokszorosát, míg a kisebb települések kiszolgáló cégek az eddiginek a töredékét fizethetnék – olvasható a hvg.hu.

A hét évvel ezelőtt bevezetett közműadó a vállalatok vezetékeinek hossza alapján határozta meg a fizetést a cégeknek, ebben a rendszerben a kistelepüléseket kiszolgáló közműcégek többet fizettek nagyvárosi társaiknál. 

Az ingatlanok közműcsatlakozásának egyszerűsítését célzó javaslatot Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere nyújtotta be a parlamentnek, amely valóban megkönnyíteni a villany, a gáz és a vizes csatlakozásokat, ám ehhez amolyan kisbetűs részként hozzátette a parlament gazdasági bizottsága a közműadó módosítását, ami a fent említett a vízművezetékekre kivetett adó differenciálását jelenti.

Az öt állami tulajdonú regionális vízműnek a változás nem igazán jelentene újdonságot, azonban vízműcégek többsége önkormányzati tulajdon, akiknek az újabb anyagi terhek további súlyos nehézségeket okoznának. 

Kapcsolódó

Gazdasági könnyítések is jönnek a korlátozásokkal

A november az adókedvezmények, szálláshely-költségtérítések és bértámogatások hónapja.