A közbeszerzéseket is visszaszorította a válság

2020.11.24. 16:47

Októberig 2500 közbeszerzési eljárást hiúsított meg, valamint több mint 550 milliárd forintnyi kárt okozott a koronavírus – erről Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszélt a Világgazdaságnak

Kovács László az interjúban elmondta:

a közbeszerzési eljárások száma mintegy 30, összértékük pedig 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 

Hozzátette: mivel a közbeszerzések nagy többségét hazai cégek nyerték, ezért a folyamatok nagy hatással vannak a magyar gazdaság egészére nézve is. 

Arról is beszélt, hogy a hatóság a Gazdaságvédelmi Operatív Törzsön, valamint a Közbeszerzési Akciócsoporton keresztül – elsősorban az adminisztrációs terhek csökkentése által – igyekszik mérsékelni a járvány okozta károkat. 

Hozzátette: bár jóslásokba nem szeretne bocsátkozni, bízik abban, hogy a jövő évre

már talpra állhat a magyar gazdaság. 

A közbeszerzések „kifejezetten rossz társadalmi megítélésére” vonatkozóan elmondta, hogy véleménye szerint a közbeszerzések kapcsán 

sok esetben fogalmazódnak meg politikailag motivált állítások és vélemények, amelyek nem tükrözik a valós helyzetet, a tényleges piaci folyamatokat.

Hozzátette: a hivatal igyekszik biztosítani az eljárások jogszerűségét és átláthatóságát, valamint a közpénzek felhasználásának hatékonyságát. 

Mint mondta, Magyarországon az utóbbi években csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalások eljárások aránya – csupán a közbeszerzések 6 százaléka zajlik ilyen módon –, illetve egy-egy közbeszerzésért átlagosan hat cég száll versenybe. 

Kovács László arról is beszélt, hogy amennyiben egy állampolgár korrupciót sejt valamely ügyben, akkor azt a Közbeszerzési Anonim Chaten (KAC) jelezheti a hatóság számára. 

A KAC elindulása óta tizenhat bejelentés érkezett, ezek egy részre már folyamatban lévő eljárásokban segítette a hatóság és a munkatársak munkáját, de új eljárás indítására is volt példa.

– mondta.