A pandémia hatására a 2008-as válság szintje alá csökkenhet a beáramló tőkebefektetések mértéke

2021.01.14. 09:09

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és az MPhackS egyetemistáknak szervezett közgazdász ötletversenyén készült elemzések szerint K-alakú gazdasági kilábalás várható, de akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a külföldről beáramló tőkebefektetések.  A verseny kiírói szerint viszont nincs mitől félnünk, a kedvező adókörnyezet és a javuló befektetői hangulat ellensúlyozhatja a visszaesést.

NagyLezaras
Fotó: oeconomus.hu

Az alapszakos kategória győztese, Veréb Fanni úgy véli, a legfontosabb a munkahelyek védelme és újak teremtése a korlátozó intézkedések ellenére is. 

A járvány első hullámában ezen intézkedések gyors reakcióként kerültek bevezetésre, és a korai eredmények alapján sikeresnek bizonyultak. Most, a második hullám tükrében felmerül, hogy ezen intézkedések hosszú távon milyen eredményt hoznak, valamint az új intézkedések miképpen módosítják az első hullám eredményeit 

– fogalmazott Veréb Fanni, aki dolgozatában K-alakú kilábalást prognosztizál.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója a zsűri elnökeként hozzátette: a K-alakú kilábalás azt jelenti, hogy a gazdaság néhány szektora szinte azonnal visszapattan és látványosan növekszik majd, míg más ágazatokban továbbra is lejtmenet várható, például a turizmusban és a vendéglátásban.

A mesterszakos kategória győztese, Ferenczi Péter dolgozata szerint a World Economic Forum és az OECD adatait alapul véve az elkövetkező két évben akár 40 százalékkal is csökkenhet a beáramló tőkebefektetések mértéke, a 2008-as válság szintje alá, 1000 milliárd dollár környékére eshet vissza. Pásztor Szabolcs elemző szerint azonban nincs ok túlzott aggodalomra. 

Magyarországon már 2017 óta 9 százalék a társasági adó, amely uniós és regionális összehasonlításban is rendkívül kedvező. Nem vitatható, hogy a globális visszaesés érintheti hazánkat, azonban a kedvező adókulcs rendkívül jelentős ellensúlyt képez. 

A versenyen 8 óra alatt a megadott témákban az alapszakos hallgatóknak egy, a mesterszakos hallgatóknak két elemzést kellett kidolgozniuk, melyeket azután szakmai zsűri értékelt. Az alapszakos kategória győztese 150 ezer forintot, a mesterszakos aranyérmes pedig 200 ezer forintot vihetett haza.