A nők még nem tarolták le az IT-szektort, de egyre többen vannak

2021.03.08. 19:15
Az IT-szektorban dolgozó nők aránya folyamatosan emelkedett az elmúlt években Magyarországon, de még így sem éri el a régiós átlagot.

Az Eurostat adatai szerint 2018-ban mindössze 8,5 százalék volt az IT-szektorban foglalkoztatott nők aránya, 2020-ra ez 10,6 százalékra emelkedett. Ez azonban még mindig jócskán elmarad a 17,7 százalékos EU-s átlagtól – írja hétfői közleményében a New York-i Diligent, amely a világ egyik vezető vállalatirányítási rendszereket fejlesztő techcége. Jelenleg nagy erőkkel keresik leendő munkatársaikat a hamarosan nyíló, budapesti Globális Termék Innovációs Központjukba. Lisa Edwards, a világcég operatív igazgatója örül a lehetőségnek, hogy Magyarország legjobb szakembereiből állíthatják össze a csapatot, és a nőnap apropóján azt is reméli, hogy minél több nő pályázik a pozíciókra.

„A Diligent vállalati kultúrájában mélyen gyökerező törekvés, hogy bátorítsuk az alulreprezentált csoportok, így a nők szerepvállalását, karriercéljaik elérését” – idézi a társaság közleménye a cég operatív igazgatóját.

Toborzási stratégiájuk részeként a Hays Hungaryt választották partnereként, hogy közösen megtalálják a régió tehetségeit. A partnerük ügyvezetője, Tammy Nagy-Stellini szerint

technológiai területen egyre nagyobb arányban képviselik magukat a nők a munkaerőpiacon, és a cégek diverzitás melletti elkötelezettsége is erősödik.

„2019-ben a Hays Hungary Expert Perm üzletága által IT-területen elhelyezett jelöltjeink 6 százaléka volt nő. Tavaly ugyanez az arány már 10 százalék volt.

2021 január-februárra az IT-területen elhelyezett jelöltjeink körében 34 százalékra emelkedett a nők aránya.

A tapasztalataink szerint a női IT-szakemberek jellemzően a stabilitást keresik egy munkahelyen, és nehezebb őket kimozdítani az aktuális pozíciójukból. A munkahelyváltáshoz olyan tényezők győzhet ik meg őket, mint a nagyobb szakmai kihívások, a flexibilis munkavégzés és a munka-magánélet egyensúlyát támogató juttatási elemek” – közölte Tammy Nagy-Stellini.

Magyarországon az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) szerint jelentős számú IT-szakember hiányzik a munkaerőpiacról, ezért még nagyobb az igény arra, hogy a nők hangsúlyosabban legyenek jelen ezen a területen.

„Sok hihetetlen példát láttunk tavaly arra, miként lehet átlépni a határokat, meglépni lehetetlennek tűnő változásokat. Meg kell tartanunk ezt a lendületet, és kivenni belőle a részünket. Csak így fogunk igazi változást látni – gondoljunk erre az idei nemzetközi nőnapon is” – mondja a Diligent operatív igazgatója.