Minden, amit a vakcinákról tudni akart, de sosem mert megkérdezni

167213397 740426536658348 9056186334972383747 n
2021.03.31. 13:10
Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával zajlik az oltás. A tájékoztatókon, hivatalos útmutatásokon nem mindig egyszerű eligazodni, ezért az Index most összegyűjtött mindent a hatóság által elfogadott, idehaza alkalmazott vakcinákról.

Magyarországon immár ötféle vakcinával oltják a lakosságot, csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokkal. Jelenleg Pfizer-, Moderna-, Szputnyik V, AstraZeneca- és Sinopharm-vakcinákkal oltanak. Mivel mind az oltóanyagokról, mind az oltásról napról napra, tucatjával érkeznek a hírek, tájékoztatók, nem nehéz elveszni az információrengetegben. Ezért az Index összegyűjtötte a vakcinák legfontosabb tulajdonságait, onnantól kezdve, hogy mikor és honnan érkezett először, kik kaphatják, hány Celsius-fokon tárolják, egészen odáig, hogy milyen a hatékonyságuk, és hány főnek elegendő adagot kötött le Magyarország. 

   Pfizer/BioNTech Moderna Szputnyik V AstraZeneca Sinopharm Janssen CanSino Covishield
Vakcina típusa mRNS mRNS vektor vektor inaktivált vírus vektor vektor vektor
Engedélyező hatóságok Európai Gyógyszerhatóság; Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Európai Gyógyszerhatóság; Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Európai Gyógyszerhatóság; Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Európai Gyógyszerhatóság; Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)
Ennyi országban alkalmazzák 79 41 55 81 27 35 4 30
Hatásosság 95 százalék 94,1 százalék 91,6 százalék 76 százalék 79,34 százalék 66,9 százalék 65,7 százalék 59,5 százalék
Százalékos védelem súlyos/halálos betegség ellen 100 100 100 100 100 85-100 90,9 100
Tárolás −70 Celsius-fokon −20 Celsius-fokon 2–8 /−18 Celsius-fokon 2–8 Celsius-fokon 2–8 Celsius-fokon 2–8 Celsius-fokon 2–8 Celsius- fokon 2–8 Celsius-fokon
Szükséges adag száma 2   2 1   1 2
Adagok között eltelt napok száma 35 28 21 84 28 - -   84
Teljes védettség a második oltás után 7 nap   14 nap 14 nap 15 nap 14 nap 14 nap ? 15
Beoltható korosztály 16 év felett 18 év felett  18 év felett 18 év felett 18 év felett 18 év felett 18 év felett 18 év felett
Megkaphatják-e a krónikus betegséggel küzdők?  Igen  Igen Mérlegeléssel Igen Megfelelően kezeltek   Igen Igen Igen
Megkaphatják-e várandós nők? Igen Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem  
Ennyi adagot kötött le Magyarország 10,87 millió 1,744 millió 2 millió 6,54 millió 5 millió 4,36 millió ? ?
Egy adag ára 4400 forint 5600 forint 3100 forint 650 forint 11 500 forint  2700 forint ? ?
A kormányzati tájékoztató oldalra (www.koronavirus.gov.hu) feltöltött lakossági tájékoztató Pfizer–BioNTech-vakcina (Comirnaty)  Moderna-vakcina Szputnyik V vakcina AstraZeneca-vakcina Sinopharm-vakcina - - -

Az első szállítmányok

Magyarországra 2020. december 26-án érkezett meg az első vakcinaszállítmány, az Európában december 21-én, elsőként engedélyezett, amerikai Pfizer és a német BioNTech RNS-alapú oltóanyaga. Ezzel a készítménnyel kezdődött meg az egészségügyi dolgozók oltása idehaza, majd január 12-én megérkezett a hasonló módszerrel készült, amerikai Moderna-vakcina-szállítmány is. Az ugyancsak adenovírus-vektoron alapuló, orosz Gamaleya Intézet által fejlesztett Szputnyik V vakcina első szállítmánya február 2-án érkezett Magyarországra, míg a brit–svéd AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, adenovírusvektor-alapú oltásának első szállítmánya február 6-án érkezett. A három kínai gyártó, a Sinovac, a Sinopharm és a Cansino egy régebbi technológiát használ, amelyben a teljes koronavírus bekerül az oltóanyagba, elpusztított formában. A kínai gyártók közül a Sinopharm készítménye ért ide leghamarabb, az első szállítmány február 16-án érkezett

Itt az oltóanyag, hol az oltóanyag?

A kormányzati tájékoztató oldalra március 30-án feltöltött tájékoztató szerint az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte Magyarország a lekötött Pfizer–BioNTech-oltóanyag mennyiségét, így már összesen 31 millió adag vakcinát kötött le. Mint írják, ebből 24 millió adag oltóanyagot várnak az uniós beszerzésből, ennek eddig a 9 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. A Janssen-vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, ami ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, ami egydózisú. Az orosz és a kínai vakcinákból összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Most pedig nézzük, hogy mit tudunk eddig a Magyarországon engedélyezett oltóanyagokról. 

Pfizer–BioNTech

  • Az Egyesült Államokból (Pfizer) és Németországból (BioNTech) származó oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS-molekulát (mRNS) tartalmaz. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, és így nyújtson védelmet a koronavírus ellen.
  •  Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.
  • 79 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 10,87 millió adagot kötött le, ami 5,435 millió főnek elég.
  • 16 év felett alkalmazható.
  • Mivel nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Covid–19-betegséget.
  • Két adag szükséges, az oltási protokoll március 1-jei változásával 35 nap különbséggel adják be az első és a második adagot.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • A Pfizer–BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más oltóanyagokkal.
  • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik esetében 3 hónapon túli, igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nincs oltásra vonatkozó ellenjavaslat.
  • A Pfizer–BioNTech COVID-19 vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be, másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható.
  • A Pfizer-vakcina várandósoknak is adható.
  • Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe.
  • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltó orvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi, és megvizsgálja az oltandó személyt.
  • Az oltás beadásáról minden esetben az oltó orvos dönt.
  • Az oltás ellenjavallatai: akut lázas betegség, a Pfizer–BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni, súlyos allergiás reakció, az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő, gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos túlérzékenységi reakció.
  • Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek ide kattintva

Moderna

  • Az Egyesült Államokból származó oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS-molekulát (mRNS) tartalmaz. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a koronavírus ellen.
  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.
  • 41 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 1,744 millió adagot kötött le, ami 872 ezer főnek elég.
  • 18 év felett alkalmazható.
  • Mivel nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Covid–19-betegséget.
  • Két adag szükséges a védettséghez, 28 nap különbséggel. 
  • A védettség a második adag után körülbelül 14 nappal alakul ki.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • A Moderna-vakcina nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal.
  • A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának azoknál, akik átestek a Covid–19-betegségen.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavaslat.
  • Más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.
  • Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.
  • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az oltó orvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi, és megvizsgálja az oltandó személyt. 
  • Az oltás beadásáról minden esetben az oltó orvos dönt.
  • Az oltás ellenjavallatai: akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció; az első adagjára túlérzékenységi reakcióval reagáló személyeknek nem adható be a vakcina második adagja. Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos túlérzékenységi reakció.
  • A Moderna-vakcina várandósság alatt is adható. 
  • Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. 
  • Akik kockázati csoportba tartoznak, és igénylik, az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.
  • Az oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)?
  • Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Szputnyik V

  • Oroszországból származó, kombinált, vektoralapú vakcina. Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid–19 ellen.
  • Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata még folyamatban van.
  • 55 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 2 millió adagot kötött le, ami 1 millió főnek elég.
  • 18 év felett alkalmazható.
  • Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
  • A védettség kialakulásához 2 adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • A Szputnyik V vakcina nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag (I. komponens) Szputnyik V vakcinát, meg kell kapniuk a második adag (II. komponens) Szputnyik V vakcinát is az oltási sorozat befejezéséhez.
  • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen, és már abból meggyógyultak.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Bizonyos krónikus betegségek esetén a Szputnyik V vakcina elővigyázatossággal alkalmazható. Az oltó orvos dönt arról, hogy a Szputnyik V vakcina alkalmazható-e az oltandónál.
  • A Szputnyik V vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.
  • Várandósság alatt az oltás ellenjavalt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.
  • Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.
  • Az oltás ellenjavallatai: akut lázas betegség, a Szputnyik V vakcina vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, a kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás reakció, várandósság, szoptatás, 18 évnél fiatalabb életkor.
  • Elővigyázatossággal alkalmazható a vakcina: krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek, jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben, nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más, központi idegrendszeri betegségek, akut koronáriaszindróma, akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, autoimmun betegség, rosszindulatú daganatos betegség.
  • Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

AstraZeneca

  • Az Egyesült Királyság és Svédország vakcinájának összetétele SARS-CoV-2 tüskefehérjét kódoló csimpánz-adenovírus. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid–19 ellen.
  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.
  • 81 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 6,54 millió adagot kötött le, ami 3,27 millió főnek elég.
  • 18 év felett alkalmazható.
  • Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
  • Két adag szükséges, 4–12 hét különbséggel beadva. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változásával – ellenkező döntésig – 12 hét különbséggel alkalmazzák idehaza a vakcinát.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • Az AstraZeneca nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag COVID-19 Vaccine AstraZenecát, egy második adag COVID-19 Vaccine AstraZenecát kell kapniuk a vakcinasorozat befejezéséhez.
  • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen, és már abból meggyógyultak.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat.
  • A COVID-19 Vaccine AstraZeneca más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.
  • Várandósság alatt az oltás ellenjavalt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.
  • Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak, és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.
  • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltó orvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja, és az oltás beadásáról dönt.
  • Az oltás ellenjavallatai: akut lázas betegség. A COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció. A COVID-19 Vaccine AstraZeneca első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személy. A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás (anafilaxiás) reakció. Várandósság.
  • Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Sinopharm

  • A kínai vakcina összetétele az inaktivált SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcina alumínium-hidroxid adjuvánssal. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid–19 ellen.
  • Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte.
  • 27 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 5 millió adagot kötött le, ami 2,5 millió főnek elég.
  • 18 év felett alkalmazható.
  • Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
  • Két adag szükséges a védettséghez, 21–28 nap időközzel történő beadással. Magyarországon 28 nap különbséget tartanak a két oltás beadása között.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • A Sinopharm-vakcina nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag Sinopharm-vakcinát, meg kell kapniuk a második Sinopharm-vakcinát is az oltási sorozat befejezéséhez.
  • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen, és már abból meggyógyultak.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a Sinopharm-vakcina beadása ellenjavallt. Amennyiben krónikus betegsége megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott, beadható az oltás. Az oltó orvos dönt arról, hogy a Sinopharm-vakcina alkalmazható-e az oltandónál. 
  • A Sinopharm-vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.
  • Várandósság alatt az oltás ellenjavallt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.
  • Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.
  • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a háziorvosoknál. Az oltó orvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja, és az oltás beadásáról dönt.
  • Az oltás ellenjavallatai: akut lázas betegség, a Sinopharm-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció. A Sinopharm-vakcina első adagja után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot. Nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetben szerepelő túlérzékenység, várandósság, szoptatás, 18 évnél fiatalabb életkor.
  • Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Janssen

Az egydózisú vakcináról egyelőre annyi ismert, hogy az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szakértői panele február 26-án jóváhagyásra javasolta a Johnson & Johnson belga leányvállalata, a magyar vonatkozásokkal is bíró Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, Covid–19 elleni védőoltás engedélyezési kérelmét. Ez egy vírusvektor-alapú vakcina, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezett már az uniós tagországoknak. Már 35 országban alkalmazzák, 18 év felettiek körében. Magyarország 4,36 millió adagot kötött le, ami ugyanennyi főnek elég. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs február 24-ei tájékoztatóján elmondta, az egydózisú vakcina áprilisban érkezhet Magyarországra. 

CanSino és Covishield

Március 22-én, hétfőn az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két új, SARS-CoV-2-es koronavírus-vakcinára adott ki alkalmazási engedélyt. A kínai oltóanyagot a pekingi CanSino Biologics kínai vállalat fejlesztette ki a kínai Biológiai Intézettel közösen. A Covishield indiai vakcinát (ChAdOx1) a brit–svéd AstraZeneca-gyár állította elő az Oxfordi Egyetem kutatóival közösen. Mind a kettő úgynevezett vektoralapú készítmény, és mindkettőt normál körülmények között +2–8 Celsius-fok között kell tárolni. 

(Borítókép: Gräfl János / Index)