A Budapest Diákváros mégis osztozik a területén a Fudannal

B RKL20210509011
2021.05.12. 10:52
A Palkovics László vezette ITM szerdán arról tájékoztatta az Indexet, hogy bizonyos kiszolgáló funkciókon osztozni fog a Budapest Diákváros és a rozsdaövezetben épülő Fudan Egyetem.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán eljuttatott az Indexhez egy közleményt, amely így kezdődik:

A világ élvonalába tartozó intézmény első külföldi campusa és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferencia-központ – megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva – egymást erősítve – épülhet fel.

Április végén interjúztunk Palkovics Lászlóval az egyetemi modellváltásról és a Fudanról, s azt a kérdést is feltettük neki, hogy elvesz-e egyetlen centit is a Budapest Diákvárosból a Fudan tervezett campusa.

A választ szó szerint idézzük:

Nem vesz el semennyit. […] A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott, középen áll a vásárcsarnok, ennek a tervpályázata jövő héten zárul, a terület harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, a negyedik földdarab pedig a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide terveink szerint cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek.

Nem ismerjük a négyzetméterre lebontott terveket, csak azt, hogy a főváros és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester úgy véli, a Fudan bizony el fog venni területet a Diákvárostól, s ezt most részben megerősítette az ITM is. Mivel Palkovics László nekünk kategorikusan cáfolta, hogy bármennyi részt elodázna a Fudan a Diákvárostól, a ITM-közlemény pedig ennek ellentmondani látszik, így a minisztériumhoz fordultunk, hogy tisztázzák az ellentmondást. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

A szerdai közleményben azt is írta a minisztérium, hogy vagyonjuttatásként kizárólagos állami tulajdonban lévő területeket kaphat az Országgyűlés elé most benyújtott törvényjavaslat szerint létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány. „Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően teljes egészében állami tulajdonú, jórészt beépítetlen területeket javasol a majdani alapítvány tulajdonába adni.”

Palkovics László május 17-ére hívta megbeszélésre Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztinát. Baranyi erről azt mondta az ATV-nek, azt várta volna, hogy a döntés előkészítésébe bevonják őket, eldöntött dolgokról viszont nehéz egyeztetni. Úgy fogalmazott, a döntések a fejük fölött már megszülettek a Fudan Egyetemről. Karácsony Gergely pedig úgy fogalmazott a Facebookon, hogy tájékoztatóra hívta őket a miniszter, de nem őket kellene tájékoztatni, hanem a főleg a budapestieket. Az ITM közleménye pedig azt írja, a két polgármesternek lehetősége nyílik arra, hogy „az egyeztetésen javaslatot tegyenek a diákvárosi projektelemek elhelyezésére, az önkormányzati tulajdonú területek felsőoktatási célú hasznosítására”.

A dél-pesti rozsdaövezetben épülő Fudanra már a 2021-es költségvetésben el kellett különíteni 400 millió forintot.

(Borítókép:  Az egykori Nagyvásártelep épülete, itt kapna helyet a Budapest Diákváros, más néven Déli Városkapu, és tőle északra magyar és kínai közreműködésben a budapesti Fudan Egyetem. Fotó: Róka László / MTI)