Védi vagy sem az időseket a Sinopharm vakcinája?

D KOS20210312018
2021.07.16. 14:45
Nagy fordulat Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése az engedélyezett harmadik oltásról, miután a Semmelweis Egyetem még két nappal ezelőtt is azt állította, hogy teljes védelmet nyújt mind az öt itthon használt vakcina. Miközben az Indexnek nyilatkozó akadémikus és csapata már jó ideje jelzi a döntéshozóknak, hogy az ő adataik alapján az idős korosztályt kevésbé védi a Sinopharm.

Azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában bejelentette, a kormány augusztus 1-jétől lehetővé teszi a harmadik koronavírus elleni védőoltást, fontos lépést tett, hogy megoldódjon egy komoly probléma – mondta el az Indexnek Sarkadi Balázs, orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Ugyanis számos hazai és külföldi vizsgálat szerint is a Sinopharm-vakcinával oltottak között, elsősorban a 60, illetve még inkább a 70 év feletti korosztálynál sokak szervezetében nem termelődött ellenanyag, azaz náluk nem alakult ki a kellő védettség.

Ehhez képest a Semmelweis Egyetem saját ellenanyag vizsgálatai alapján készült közleménye arra utalt, hogy a pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan képes kiváltani az ellenanyag-termelést. Bár, tegyük hozzá, a többi koronavírus elleni vakcináéhoz képest a Sinopharm hatékonyságát ők is alacsonyabbnak találták.

Ezzel szemben Sarkadi Balázs és kollégái a védőhatású ellenanyagszintek statisztikai értékelésével arra jutottak, hogy a 65 év felett Sinopharm-vakcinával oltott honfitársaink szervezetében nagy arányban nem keletkezett úgynevezett vírusneutralizáló, más néven vírussemlegesítő antitest. Szerintük ez az antitesthiány 70 év felett elérheti a beoltottak 50 százalékát.

Tudomásom szerint a Semmelweis Egyetemen végzett kutatás nem a vírussemlegesítő antitesteket vizsgálta, hanem a vírus tüskefehérje ellen képződött antitestjeit, melyeknek csupán egy része bír valóban védő hatással

– magyarázta Sarkadi Balázs.

Vagyis az egyetemi vizsgálat kimutatott termelődő antitesteket, ám ezek nem feltétlenül nyújtanak védelmet. Mint állítja, főleg az elölt vírust tartalmazó Sinopharm-vakcinánál olyan vírus alkotórészek ellen is keletkezhetnek antitestek, amelyek nem semlegesítő antitestek.

Örömhír a harmadik oltás lehetősége

Az akadémikus hozzáteszi, éppen ezért mindenképpen pozitív fordulatnak és nagyon bölcs döntésnek tartja, hogy a kormány augusztus 1-jétől lehetőséget ad a harmadik oltás felvételére. Különösen azok után, hogy itthon elsősorban idős embereknél alkalmazták a Sinopharm oltását, dacára annak, hogy még nem álltak rendelkezésre erre a korosztályra vonatkozó adatok, amikor itthon zöld utat kapott kínai vakcina.

Amióta – jóval később – megjelent a Sinopharm hatásosságát igazoló tanulmány, tudhatjuk: az abban résztvevő alanyok 84,4 százaléka férfi volt, 98,4 százaléka 60 év alatti, és száz százalékban egészséges.

Utólag ma már kijelenthetjük, hogy az idősebb korosztályt nem szabadott volna Sinopharm vakcinával beoltani, mert még májusban is csak 60 éves korig vizsgálták a Sinopharm hatékonyságát. A mi mérési sorozatunkban 450 esetet vizsgálva készítettünk tanulmányt, olyan statisztikák alapján, amelyek a vírust semlegesítő antitesteket kimutató tesztek, vizsgálati módszerek alapján álltak össze

– emelte ki Sarkadi Balázs.

Az akadémikus azt is megemlítette, hogy kutatási eredményeiket korábban elküldték az operatív törzs tagjainak, többször is javasolva, hogy figyeljenek azokra az idősekre, akik kínai oltóanyagot kaptak.

A Sarkadi Balázs és az Indexnek korábban szintén többször nyilatkozó Ferenci Tamás biostatisztikus jegyezte tanulmány jelenleg publikálásra vár, és nyomtatott formában várhatóan napokon belül megjelenik nemzetközi szaklapban, illetve online is.

Ezek után nem meglepő, hogy Sarkadi Balázs szerint a harmadik oltásra a Sinopharm-vakcina és az idősebb korosztály körében lesz leginkább szükség.

(Borítókép: Egy asszisztens beadja a koronavírus elleni vakcina második adagját egy idős férfinak a Dél-pesti Centrumkórház oltópontján 2021. március 12-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)