Nincs elég sofőr az Egyesült Királyságban

2021.07.21. 13:04

Az Egyesült Királyság csak az év elején hagyta el gyakorlatilag is az Európai Uniót, de a vállalatok máris érzik, hogy mennyire tudnak hiányozni a kelet-közép-európai bevándorlók – írja a Napi.hu. Számos ágazatnak a mezőgazdaságtól az egészségügyig hirtelen alkalmazkodnia kellene ahhoz a problémához, hogy nem áll rendelkezésére az olcsó bevándorló-vendégmunkás munkaerő az EU keleti részéből.

A szállítási gondok már nyilvánvalóvá váltak. Friss gyümölcs és zöldség, illetve tej kerül a szemétbe, mert nem sikerült időre elszállítani – mondja Tom Bradshaw, a National Farmers Union elnökhelyettese. A legnagyobb áruházláncok időnként áruhiánnyal küszködnek, miután nem érkezik meg időben, amit rendelnek.

Kapcsolódó

Magyarország ellenzi az új EU-s fuvarozási törvényeket

Az új fuvarozási szabályok átmentek az EU Közlekedési Tanácsán. Magyarország nemmel szavazott.

Hatalmas hiány van teherautósofőrökből.

Szakmai szervezetek szerint az elmúlt évben még 76 ezer emberre lett volna szükség ebben a munkakörben, idén pedig már 90 ezerre. A Boris Johnson-kormány mindeddig visszautasította azt az ágazati javaslatot, miszerint ideiglenes vízumot kellene adni a tengerentúlról érkező teherautó-vezetőknek. A Brexit melletti döntő érv ugyanis éppen az volt, hogy meg lehet fékezni a migrációt.

A londoni kormány álláspontja szerint a munkaadóknak nem a külföldi munkaerőre kellene költeniük a pénzüket, hanem a hazai munkaerőpiacon kellene keresgélniük alkalmas embereket.

Enyhítettek ugyanakkor a biztonsági szabályokon: a folyamatos munka maximuma kilenc óráról tízre nőtt. Egy sofőr jelenleg 40 ezer fontot, azaz 16,7 millió forintot kereshet meg egy évben.