Sertéspestis tizedeli a vaddisznókat

2021.07.23. 07:36

Fellángolt Borsod-Abaúj-Zemplén megye vaddisznóállományán belül az afrikai sertéspestis (ASP). Január óta több mint háromezer esetet regisztráltak a megyében az elhullott és az állománygyérítés miatt kilőtt állatok között – számolt be cikkében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adataira hivatkozva.

A vadászok a házisertések védelméért gyakorlatilag az összes útjukba akadó vaddisznót kilövik, tetemeiket pedig a Nébih konténerekbe gyűjti. A tavalyi állománybecslés csaknem 5600 vaddisznót számlált a megyében az országos vadászati adattár szerint. Hasonló mértékű fertőzöttséget jelzett a szomszédos Heves és Nógrád megyékben is a helyi sajtó.

Kapcsolódó

Már érzik a hazai sertéstartók a németországi afrikai sertéspestis hatását

A legutóbbi áresés után 350 forintos kilogrammonkénti élősertés-ár alakult ki.

Egy borsodi vadásztársaság nevét elhallgatni kívánó elnöke a Napi.hu-nak azt mondta: rengeteg elhullott vaddisznót találtak idén. Szinte mindegyik tetem esetében bebizonyosodott, hogy az afrikai sertéspestissel fertőződött meg.

Ezekben a hetekben a vadászati területükön csökkent ugyan az ilyen esetek száma, de csak azért, mert már alig maradt életben az állományból néhány példány. Amikor 2018-ban kitört a pestis, közölte velük az Országos Vadászkamara egyik szakértője, hogy akkora a betegség mortalitása, hogy jó, ha az állomány tizede megmarad a járvány végére.

Az Európai Unió már korábban stratégiát dolgozott ki az ASP megfékezése érdekében.

Eszerint 2025 februárjára 200 hektáronként egyetlen egyedre kell csökkenteni a vaddisznó-sűrűséget a tagállamokban.

Ehhez igazodik a magyar akcióterv is, amely szerint például a Borsod megyei állományszám nem mehet 3100 fölé. Ezt az értéket a sertéspestis már jócskán beállította, sőt tovább csökkenti.