Eddig négy önkormányzat kért állami támogatást viharkár miatt

D VAJ20190814005
2021.07.23. 11:05
A júliusi égiháborúkat követő kárelhárításra igényelt előlege is több tízmillió forint, a végső összeg ennél jóval magasabb lehet.

Alig hirdette ki a Belügyminisztérium a települési önkormányzatok által az előre nem látható természeti vagy más eredetű veszélyek kárcsökkentésére, a védekezés többletkiadásaira igényelhető vis maior támogatások legutóbbi, negyedik támogatási körben benyújtott pályázatairól szóló döntését, a júliusi viharok máris gondoskodtak arról, hogy ismét gyűljenek az újabb kérelmek. A viharkárok a biztosítók közlése szerint már meghaladják a kétmilliárd forintot, legalábbis az eddig az otthonbiztosítási kérelmek alapján benyújtott kárigények alapján. Ugyanakkor ebben a vállalati, egyházi, önkormányzati létesítményekben esett károk még nincsenek is benne. 

Vis maior támogatási előlegigényt három Somogy megyei és egy Baranya megyei önkormányzat nyújtott be július 21-ig, összesen 78,610 millió forint értékben

– közölte az Index érdeklődésére a Belügyminisztérium. A tárca szerint a vis maior pályázatok következő, V. üteme felterjesztés alatt áll. Mint írták, a tényleges védekezési és helyreállítási igényekről a vis maior pályázatok benyújtását követően érhetőek majd el pontos adatok. 

A támogatás igénybevételéhez a bekövetkezett vis maior eseményről az önkormányzatoknak 7 napon belül kell bejelentést tenni, ezt követően 40 napjuk van arra, hogy benyújtsák pályázatukat a Magyar Államkincstár felé. A kincstár 14 napon belül véleményezi a pályázatot, majd továbbítja a Belügyminisztérium felé.

A támogatás mértéke az elismert költségek 70 és 90 százaléka közé eshet.

Amennyiben a védekezési költségekre kérik a támogatást, a benyújtott pályázat elbírálása után, a miniszteri döntést követően a kincstár azonnal átutalja az önkormányzatok részére a jóváhagyott összeget. Helyreállítás esetében az önkormányzatok a miniszteri döntést követő 12 hónapon belül hívhatják le a támogatást – tájékoztatott a szaktárca. Az önkormányzatok a települést ért különösen súlyos természeti károk mérséklésére az előzetesen becsült védekezési költségekre támogatási előleget is igényelhetnek.

Legutóbb július 14-én hirdettek eredményt ezen a pályázaton, a június 21-én megszületett miniszteri döntést követően, összesen 534,286 millió forint támogatást hagyva jóvá 37 helyhatóság számára. Ebből 1,8 millió forint volt támogatási előleg. A negyedik ütemben egyébként 16 megyéből 51 önkormányzati pályázatot bíráltak el, 14 pályázat azonban nem felelt meg a jogszabályban foglalt feltételeknek.

Túlnyomórészt utak, ár- és belvízvédelmi létesítmények, közművek, pincék és partfalak rendbetételére, megerősítésére kaptak támogatást az önkormányzatok.

A legnagyobb összeget,122 millió forintot, a kulcsi földcsuszamlás helyreállítására hagyta jóvá a szaktárca, de jelentősnek mondható a verőcei partfal helyreállítására igényelt 90 millió forint is, vagy Szentgotthárd két támogatott pályázatán az összesen 49,29 millió forint ár-, belvízvédelmi vízi létesítmény, továbbá pince-, partfal-helyreállítási céllal jóváhagyott, valamint a Csongrád-Csanád megyei Újszentiván közmű-helyreállításra kapott 44 millió forintos támogatás is. 

A 2021. évi központi költségvetésben egyébként az Országgyűlés 5 milliárd forintot irányzott elő vis maior támogatásokra, szükség, azaz kerettúllépés esetén azonban lehetőség van az előirányzat szükség szerinti növelésére. Eddig több mint 2 milliárd 160 millió forintot ítéltek meg vis maior támogatásra.

(Borítókép: Tűzoltók fóliával fednek be egy, az előző napi jégverésben megsérült háztetőt. Fotó: Vajda János / MTI)