Valahogy mégis megpróbálnak pénzt küldeni a magyar civileknek a norvégok

2021.07.24. 19:53

Amint arról tegnap az Index is beszámolt, Magyarország nem tudott megegyezni a donorországokkal az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok civileknek szánt támogatásainak a kezeléséről, így Magyarország az alapokból előirányzott mintegy 77 milliárd forinthoz veszítette el a hozzáférést.

Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter a Politiconak az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott

Amikor a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amiket a másik tizennégy ország igen, meg kell húznunk a határt.

Hozzátette, számukra elképzelhetetlen a szabályok és előírások fellazítása.

Az elérhető források 95 százalékát Norvégia biztosítja. Søreide azt mondta, egyébként sajnálja a magyar civil szervezetek anyagi veszteségét, és megpróbálnak más megoldást keresni a problémára. Mint fogalmazott:

Szükségük van a pénzre, mert nagyon kevés egyéb bevételi forrásaik vannak most, úgyhogy meg kell próbálnunk mást módokat keresni, hogy támogathassuk őket – még akkor is, ha ez egyre nehezebb, különösen Magyarországon.

2016 óta folynak tárgyalások a Magyarországnak előirányzott mintegy 214,6 millió euró felhasználásáról, és 2020. december 21-én írták alá az együttműködési megállapodást, azzal a kikötéssel, hogy egyetlen program sem hagyható jóvá egy független civil alapkezelő kinevezése előtt. A megállapodásban július 21-re kitűzött határidőre nem sikerült megegyezni egy ilyen alapkezelőben, így a tervezett programok jelen állás szerint nem valósulnak meg.