Az elszálló áramárak fokozhatják a drágulást

D MTZ20120313026
2021.07.25. 16:12
Nagyot ugranak jövőre a villamosenergia-beszerzési árak, milliárdokban mérhetők a viharkárok, nincs megegyezés a Norvég Alappal, drágulnak a húsok, és folytatódott a külföldi építőanyag-gyártók elleni harc. A héten a forint árfolyama érdemben nem változott, a BUX pedig esett. Heti összefoglaló.

Drága árammal fűtjük az inflációt

Az elmúlt hetekben sok vállalkozás hitetlenkedve fogadta a 2022-re kapott villamosenergia-beszerzési árajánlatokban feltüntetett 30–60 százalékos emelést, amit kigazdálkodni legfeljebb a fogyasztói árak emelésével lehet. Ez is hozzájárulhat a tartósan magas inflációhoz.

Ez tudható most a magyar Hollywoodról

Orbán Viktor barátjának, egyben a leggazdagabb magyarok egyikének, Garancsi Istvánnak a cége amerikai partnerekkel Budakalászon építene filmstúdiót, amely a Marvel, a Disney és a Netflix produkcióit vonzaná Magyarországra. Az Omszk-tó és a Duna-part közelébe tervezett komplexum sorsa rövidesen eldőlhet. Az biztos, hogy a projekt erősen megosztja a helyieket.

Még várat magára, de hamarosan jön a húsáremelkedés

A rekordmagas takarmányárakat nem törte le az új termés sem, a sertéspiacon egyelőre uniós túlkínálat fogja vissza a szükséges áremeléseket.

Megy az árharc a baromfiszektorban is

A takarmánydrágulás egyre nehezebb helyzetbe hozza a termelőket, mivel a fogyasztói árakig csak szelektíven jut el a hatása.

Megint érik a dinnyebotrány

Szezonkezdet óta folyamatosan esik, legutóbb harmadával csökkent a vevőcsalogató magyar dinnye ára a kiskereskedelemben. Az évek óta egyre élesebb árharc miatt folyamatosan zsugorodik a termőterület, egyre több gazda hagy fel a dinnyézéssel.

Kavicstermelőhöz vonult ki a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal helyszíni kutatást tartott az egyik legnagyobb hazai építőanyag-gyártónál, amelyet gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel gyanúsít – két cégre szűkíthető a kör. Az állam nem veszi félvállról a külföldi építőanyag-gyártókkal szembeni „harcot”.

Nyugdíjasokkal a munkaerőhiány ellen

Egyre több cég nyugdíjasokkal oldja meg a munkaerőhiányt, ugyanis a nyugdíjba vonulók közel harmada nem hagyja el a munka világát. Az időskorúak átlagosan havonta 100 ezer forinttal egészíthetik így ki a nyugdíjukat.

Valahogy mégis megpróbálnak pénzt küldeni a magyar civileknek a norvégok

Magyarország nem tudott megegyezni a donorországokkal az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok civileknek szánt támogatásainak a kezeléséről, így Magyarország az alapokból előirányzott mintegy 77 milliárd forinthoz veszítette el a hozzáférést. Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter sajnálja a magyar civil szervezetek anyagi veszteségét, és azt mondta, hogy megpróbálnak más megoldást keresni a problémára.

Már most több milliárd forintnyi kárt okoztak a heves viharok

Az elmúlt hetekben tapasztalt nagyobb viharokat követően a Magyar Biztosítók Szövetsége körülbelül 48 órán belül ki is adta gyorsbecslését a hozzájuk beérkezett viharkárok mértékéről. Legutóbb múlt hét hétfőn jártak el így, akkor azt közölték, hogy már hétfő délelőtt is másfél milliárd forint fölé emelkedett a várható számla.

Eddig négy önkormányzat kért állami támogatást viharkár miatt

A júliusi égiháborúkat követő kárelhárításra igényelt előleg is több tíz millió forint, a végső összeg ennél jóval magasabb lehet.

Babavárótól az otthonfelújításig

Mire figyeljünk, ha babaváró és lakáshitel kombinálásával vennénk lakást?

A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra fordítják a fiatal párok egy nemrégiben készült felmérés szerint. A Bankmonitor szakértői szerint a lakáscélú felhasználás népszerűségének legfőbb oka, hogy ennél olcsóbb kölcsön jelenleg nincs a piacon, de az is fontos előny, hogy a babaváró bizonyos feltételekkel önerőként használható egy lakáshitel felvételekor.

Meddig tart ki az otthonteremtési program lendülete?

Az otthonteremtési programok előrehaladtával egyre szűkül azoknak a köre, akik igénybe tudják venni a támogatásokat, ami megtorpanáshoz vezethet az ingatlanpiacon.

Ha hibás a számla, ugrik az otthonfelújítási támogatás

Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek – közölte a Deloitte nemzetközi tanácsadó. A januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálja.

Több mint 10 ezren kaptak eddig otthonfelújítási támogatást

Már több mint húszezer család vette igénybe az otthonfelújítási támogatást, amelyet több mint 10 500 család meg is kapott. A folyósított támogatások összege a 17 milliárd forintot is meghaladta.

Forint és tőzsde

A forint árfolyama érdemben nem változott a héten: hétfőn valamivel 359 felett kezdte a hetet az euróval szemben, péntek este pedig 360 körül mozgott a magyar fizetőeszköz. Ugyanakkor csütörtökön nagyot erősödött a forint, járt 357 alatt is az euróval szemben, azonban pénteken visszagyengült. A dollár péntek este 306 forintot, míg a svájci frank 333 forintot ért a bankközi devizapiacon.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe esett a héten: a BUX 47 491,69 ponton zárt pénteken, 1,07 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek:

  • a Richter árfolyama 1,53 százalékkal esett, 8035 forinton zárt pénteken,
  • az OTP-részvények ára 1,12 százalékkal csökkent a héten, pénteken 15 870 forinton zárt,
  • a MOL árfolyama a héten 1 százalékkal csökkent, pénteken 2370 forinton fejezte be a kereskedést,
  • a Magyar Telekom árfolyama nem változott, pénteki záróára 426 forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3910,05 ponton fejezte be a hetet, 0,26 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.

Ezek is a héten történtek:

  • Brutálisan drágultak a gyümölcsök, a barackért horrorárat kell fizetni: a KSH szerint a zöldségek júniusban átlagosan csaknem 17 százalékkal kerültek többe 2020 nyarához képest.
  • Ilyen sok magyar még nem dolgozott Ausztriában: a júniusi statisztikák tanúsága szerint történelmi csúcson jár az Ausztriában dolgozó magyarok száma.
  • Dől a pénz a koronavírus teszteléséből, Mészáros Lőrinc is szakított 30 milliót: a koronavírus tesztelése nem olcsó mulatság.
  • Máris kifogásolja Magyarország az uniós klímavédelmi javaslatcsomagot: az Európai Bizottság klímavédelmi javaslatcsomagja az ITM államtitkára szerint nagy terhet jelentene a háztartásoknak.
  • Több mint százmilliárdot hozott a június a belföldi turizmusban: a vendéglátás növekedése idén az első negyedév után indult meg.
  • Háromszor annyi nő nem dolgozik, mint férfi: Magyarországon a fiatal férfiaknak mintegy tizede nem dolgozott, illetve képzésen és oktatáson sem vett részt tavaly. A nőknél majdnem háromszor ekkora volt ez az arány.
  • Nincs elég sofőr az Egyesült Királyságban: a vállalatok máris érzik, hogy mennyire tudnak hiányozni a kelet-közép-európai bevándorlók.
  • A belvárosban, a Corvin-negyedben és a Terézvárosban a legdrágábbak a fővárosi lakások: a koronavírus-járvány átrajzolta az egyetemi városok bérlakáspiacát.
  • Gyermekeinknek építjük a jövő vasútját: elkészült az ország első, nagy sebességű vasútvonalának megvalósíthatósági tanulmánya.
  • 42 milliárdos bónusz ütheti Váradi József markát: 100 millió fontos bónuszhoz juthat a Wizz Air vezérigazgatója, amennyiben jelentős mértékben növelni tudja a légitársaság részvényeinek árfolyamát.

(Borítókép: Villanyóra-leolvasás Budapesten. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)