Hihetetlen bérkülönbségek az Amerikai Egyesült Államokban

2021.07.26. 22:02

Az Amerikai Egyesült Államokban vannak olyan szektorok, ahol 300-700-szoros a különbség a vezetők és az adott cégnél„ dolgozók átlagfizetése között, szakszervezeti adatok szerint. A felmérés adatait Amerika félezer legnagyobb cégénél gyűjtötték, amelyek az S&P 500 indexét adják. 

Az adatokból kiderül, hogy a 500-as listán szereplő óriásvállalatok vezérigazgatói, átlagosan, 15.5 millió dollárt kerestek az előző évben. Ez nagyjából 4,7 milliárd forintnak felel meg, és csaknem 300-szor több, mint az alkalmazottak mediánbére.  Az úgynevezett nem alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó cégeknél a legkirívóbb a bérkülönbség a vezetők és az alkalmazottak mediánbére között, írta a Novekedes.hu.

Kapcsolódó

Havi átlagkereset: bruttó 440 ezer forint

A reálkeresetek 5,8 százalékkal emelkedtek egy év leforgása alatt.

Az olyan cégeknél, mint a McDonald’s Corp. vagy a Nike Inc. a vezérigazgatók 741-szer keresnek többet, mint az alkalmazottak átlagfizetése. 

Az alapvető fogyasztási cikkek szektorában mintegy 400-szor többet keresnek a vezérigazgatók. Ide tartoznak olyan kereskedelmi láncok, mint a Tesco. 

Az IT szektorban már 315:1-hez az arány, a kommunikációs szektorban pedig 334:1.  A legkisebb bérszakadékkal a közüzemi szektor rendelkezik, a vezetők „csupán” 92-szer nagyobb fizetést kapnak, mint a munkavállalók átlaga.