Horrorisztikus lakásárak Párizsban

2021.07.26. 20:40

Tovább robogott az európai lakáspiac a világjárvány alatt: a Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ban csupán az olasz fővárosban csökkentek az új építésű lakások árai, és ismét Párizs lett a legdrágább európai főváros, ahol csaknem 13 ezer eurót kell fizetni egy négyzetméterért új lakás vásárlása esetén. Közép-Kelet-Európában a bérek dinamikus növekedése ellenére a lakóingatlanok, az átlagfizetésekhez viszonyítva, továbbra is a drágák: egy új lakás vásárlásához Szerbiában és Csehországban kell a legtöbbet dolgozni.

Kapcsolódó

Több mint egymillió forintba kerül egy négyzetméter a fővárosi új lakásoknál

A külső pesti kerületekben lehet egymillió alatti átlagárral is találkozni.

Magyarországon 8,4 évig kellene a teljes éves bruttó átlagkeresetet félretenni, hogy saját lakást vásárolhassunk – írta a Penzcentrum.hu.

Budapesten 2020-ban az új lakások átlagos négyzetméterára 2207 euró volt. Régiónkban ennél többet Prágában (3624 euró/m2) és Pozsonyban (2805 euró/m2) kellett fizetni a lakásokért.

Két tucat európai ország közül tavaly első alkalommal lett Ausztria a legdrágább a 4457 eurós négyzetméterenkénti átlagárral.

A második helyezett 4421 eurós átlagárral Franciaország lett. Magyarországon a lakások átlagos négyzetméterára tavaly 1657 euró volt.

A visegrádi országok közül a magyar fővárosban lehet a legolcsóbban lakást bérelni, az átlagos bérleti díj négyzetméterenként 9,76 euró volt.