Bevált az útdíjfizetési engedmény

2021.09.16. 14:09

Több mint 700 millió forintos megtakarítást eredményeztek az idén bevezetett új pótdíjfizetési könnyítések – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).

Az utólagos éves országos e-matrica vásárlási lehetőség, valamint a pótdíj-amnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönségnél, ami megtakarítást jelent a társaságnak is, mert a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna. 

A legfőbb könnyítés az volt, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica megvásárlásával rendezheti a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét. A másik engedménynek köszönhetően pedig a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, aminek összege hat darab alap pótdíj összegének felel meg.

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete tette lehetővé 2021. január 1-jétől. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy az év elejétől újonnan bevezetett

pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfél élt.

A lehetőségek közül az utólagos e-matrica vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes vignetta nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással. A pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, felerészben cégek, felerészben magánszemélyek. A kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett megfizetniük az autópályák és fizetős gyorsforgalmi utak feledékeny használóinak.