A K-Monitor a kormány helyett megpróbálja átláthatóvá tenni a költségvetést

2021.12.05. 11:42

Megkísérelte átláthatóbbá tenni a 2022. évi költségvetést a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet. Ennek keretében hozzáférhetővé tették az elfogadott költségvetés hivatalos adatait interaktív adatvizualizáció formájában, magyarázatokkal. Mindezt az indokolja, hogy a kormány nem készít átfogó anyagot a lakosság számára arról, hogy pontosan mire költenek közpénzt, mennyit és miből.

pub

A szervezet honlapja szerint az alkalmazással a költségvetési adatok kereshetővé és befogadhatóvá tehetők. Azt is írták azonban, hogy az ilyen anyagok készítése egyébként az állam feladata lenne. Mivel az adatok forrása a költségvetési törvény, annak zavarosságáért és elavult tartalmáért felelősséget nem vállalnak. 

A közzétett adatokhoz mellékeltek egy kiadványt is, amelyben Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője tájékoztatja az olvasót a költségvetési adatok bonyolult világáról, s azt állapítja meg, hogy kilátástalan a jelenlegi magyar büdzséből alapvető jelentőségű közügyekről tájékozódni.

Az adatok ezen a linken érhetők el.