A budapesti szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól

2021.12.12. 13:37

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke közölte, hogy a fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás.

Naszályi Gábor szerint az érintett szakszervezetek továbbra is azt gondolják, ha csökkennek a bevételek, akkor kizárt, hogy a szükséges plusz forrásokat a munkavállalók bérén lehet megtakarítani.

Azzal sem értünk egyet, hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen. A megállapodás lényege éppen az volt, hogy közösen kérjük a kormányt a kompenzációra, ez lesz a fővárosi közgyűlésben is a jövő héten

– mondta a szakszervezeti elnök, aki szerint a fővárosnak még kialkudott bérfejlesztésre sincs fedezete.

Arról is beszélt, hogy a következő három évre a minimálbér és a bérminimum átlaga plusz két százalék volt az előirányzat.

Azt a féket tette rá a tulajdonos, hogy ha ez meghaladja a 15 százalékot, akkor a 15 százalék fölötti részről újra egyeztetünk. Ezt írtuk alá Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez ma annyit jelent, hogy 19,1 százalék, amiből fixen oda kell adni 15-öt, és a 4,1-ről kellene egyeztetni

– mondta Naszályi Gábor, hozzátéve, hogy a fővárosnak a 15 százalékra sincs fedezete, erre nyújtana megoldást a kompenzáció.

(infostart.hu)