Csaknem 18 milliót fizettek egy 9 négyzetméteres lakásért a Várban

BLEHO20140305020
2021.12.30. 10:40
Idén is hatalmas árkülönbségekkel találkozhattak a vevők az ingatlanpiacon, a néhány százezer forintos házaktól a több százmilliós, milliárdos villákig az elképzeléseknek szinte semmi sem szabott határt. Mutatjuk az év legkülönlegesebb adásvételekeit és a piaci legeket.

Az ingatlan.com éves összefoglalója alapján 2021-ben a legdrágábban eladott lakóingatlan címét a Budapest XII. kerületében lévő, svábhegyi 2 ezer négyzetméteres telken fekvő 800 négyzetméteres, luxuskategóriásként hirdetett tízszobás családi ház nyerte el. A tulajdonos januárban 765 millió forintos áron kínálta eladásra, majd júliusban levette a hirdetést, mivel elkelt az ingatlan.

A fővároson kívül pedig egy balatonfüredi villa viszi a prímet. A kezdetben 480 millió forintért kínált ingatlan végül 430 millióért talált gazdára.

A legolcsóbb eladott ingatlan Békés megyében található: Sarkadkeresztúron a 60 négyzetméteres ház és 780 négyzetméteres telek

350 ezer forintos áron talált új tulajra.

A fővárosban eladott ingatlanok közül a legkisebb egy Dohány utcai, mindössze hét négyzetméteres, öt és fél millió forintos lakás volt, amely egy hónap alatt elkelt. A minilakások, azaz a tíz négyzetméternél kisebb ingatlanok közül a legtöbbet egy, a budai Várban található Dísz tér kilenc négyzetméteres garzonjáért adtak, ez 17,9 millió forintért került az új tulajdonosához.

Vásárlás egy pillanat alatt

Az idei év rekordgyorsasággal végbement eladásához kevesebb mint 16 órára volt szükség. A budaörsi Ibolya utcában 700 négyzetméteres telken található családi házat 165 millióért hirdette meg tulajdonosa egy októberi estén 18 óra körül, és másnap 10-kor már lekerült az oldalról, mivel eladta az ingatlant.

Budapesten kívül a leggyorsabb eladás alacsony árral is párosult: a Heves megyei Szihalomban található ezer négyzetméteres telken fekvő felújítandó, egyszobás 60 négyzetméteres ház másfél millió forintért cserélt gazdát. A tulajdonosa 2021 januárjában hirdette meg délután fél négykor, és másnap fél kettőkor már túl is adott rajta.

7400-szoros különbségek vannak a kínálatban

A december végén a kínálatban szereplő, azaz még eladósorban lévő ingatlanok közül a legdrágább a budapesti Andrássy úton lévő palota, ezért hatmilliárd forintot szeretne kapni az eladó, ugyanannyit, mint tavaly. A fővároson kívül az acsai kastély ára a legmagasabb, 3,24 milliárd forintos összeggel.

Budapesten a legolcsóbb értékesítés előtt álló lakás a IV. kerületi Bocskai utcában van, a 15 négyzetméteres ingatlan árcímkéjén hat és fél milliós összeg szerepel. A fővároson kívül, egyben az ország legolcsóbban hirdetett ingatlanainak egyike a Békés megyei Mezőgyán egyik ötven négyzetméteres vályogháza, ezt 440 ezer forintra tartja az eladó.

Ezek az adatok egyben azt is jelentik, hogy a kínálat két vége között 7400-szoros a különbség.

(Borítókép: Kétemeletes kora eklektikus lakóház az Andrássy út 96-ban. Fotó: Lehotka László / MTVA / Bizományosi / MTI)