Egyre többen keresnek ingatlant az eldugott falvakban is

2022.01.19. 13:50

Országszerte megnőtt az ingatlanok iránti kereslet 2021-ben.

Egy felmérés szerint az elmúlt öt évben 5 százalékkal nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol eladásra hirdettek meg lakóingatlanokat. Összesen 2869 településen ajánlottak eladásra ingatlant, ez az ország összes településének 91 százaléka. Ennél valamivel több helyen, a települések 94 százalékában érdeklődtek eladó lakás vagy ház iránt a vevők.

Mindkét adat jelentős növekedést képvisel a 2016-osokhoz képest. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a változás részben annak is köszönhető, hogy 2019-ben megindult a falusi csok támogatása. 

Szinte minden helységben megjelentek az eladók és vevők

– mondta erről, hozzátéve, hogy tavaly több mint ötmillió érdeklődés érkezett az eladó ingatlanokra, ami szintén tízszázalékos növekedést jelent a 2016-os adatokhoz képest. Az elemző szerint már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek a vevők és az eladók is. 

Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér

– fogalmazott Balogh László.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Budapesten és Fejér megyében minden kerületbe és településre jutott friss kínálat és érdeklődés is eladó ingatlanokra 2021-ben. Pest, Komárom-Esztergom és Heves megyében csak egy-két helységben nem jelent meg friss kínálat.

A keresleti oldalon Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben minden településen volt érdeklődő az eladó lakóingatlanokra 2021-ben. Tavaly egy-egy település kivételével szinte minden helységben történt vevői érdeklődés a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves és Tolna megyékben meghirdetett lakásokra és házakra.

„Az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben” – zárta elemzését Balogh László.