Újra fellendülőben a taxis szektor

IMGL0012
2022.01.27. 09:12 Módosítva: 2022.01.27. 09:43
Bár láthattuk, hogy 2020-ban a koronavírusnak köszönhetően közel tíz évvel ezelőtti szintre esett vissza a taxitársaságok bevétele, 2021-ben újra fellendült az iparág. A szakértők szerint a taxizás már nem lesz a régi.

A taxis szektor az egyik legsúlyosabban érintett gazdasági szektor a koronavírus-pandémia alatt, és ez látványosan megjelenik a termelési mutatószámokban is: 2020-ban negyven százalékot esett a taxitársaságok összesített árbevétele – derül ki az Opten ágazati elemzéséből. A taxitársaságok eredményessége a 2010-es évek szintjére esett vissza, csupán egy év alatt 1500 taxis egyéni vállalkozó adta vissza az engedélyét – közel húsz százalékkal csökkent a taxisok száma. 

A tavalyi év azonban reménnyel töltheti el az iparágban dolgozókat: 2021-ben újra emelkedni kezdett az egyéni vállalkozók száma, és úgy tűnik, egyre jobban nő a kereslet is. Bár az iparágban dolgozók száma még közel sem éri el a járvány előtti helyzetet, a szereplők létszámának csökkenése, úgy néz, ki megállt: kevesebb alkalmazott hagyja el a piacot, sőt enyhe növekedés volt tapasztalható.Jelenleg egyébként hétszáz társas vállalkozás működik Magyarországon összesen 1300 alkalmazottal, és hozzájuk társul a 6700 egyéni vállalkozó. Az előrejelzések szerint 2022-ben fellendülés várható a piacon:az egyéni vállalkozók száma tovább nőhet és a kereslet is tovább erősödik majd. Az ugyanakkor már biztos, hogy ha a vállalkozók száma vissza is áll a korábbi szintre, nem lesz már olyan az iparág, mint régen: mindenszereplő között új versenyhelyzet van kialakulóban, és a koronavírus hatásának lesznek nyertesei és vesztesei is.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)