Európai Bizottság: a magas energiaárak miatt tovább nő az infláció

2022.02.10. 18:26
Bár az európai gazdaság tovább nő majd idén is, úgy emelkedik vele együtt az infláció mértéke is. A magas energiaárak hatásai miatt jelentős áremelkedésekre számíthatunk az Európai Unióban és hazánkban is.

A tavalyi év utolsó negyedévében 0,4 százalékra lassult a gazdaság növekedése az előző negyedévi 2,2 százalékhoz képest. Ám úgy tűnik, hogy a téli lassulás után most ismét felélénkül az európai gazdaság – közölte az Európai Bizottság. 

úgy tűnik AZONBAN, HOGY az energiaárak is emelkednek, ami magasabb inflációs nyomást eredményezvE csökkenti a növekedési lendületet a tavalyihoz képest. 

Az előrejelzések szerint a tavalyi 5,3 százalékos növekedést követően az EU gazdasága 2022-ben 4,0 százalékkal, 2023-ban pedig 2,8 százalékkal fog növekedni. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos elmondta: a gazdaság menetét továbbra is a világjárvány alakítja: az ellátási nehézségek továbbra is nehezítik a termelést – azonban a javuló munkaerőpiac, a magas háztartási megtakarítások és a járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszközök sikeresen kiegyensúlyozhatják a negatív hatásokat. 

Ugyanakkor az inflációs előrejelzések tovább emelkedtek: a magas energiaárak inflációs hatásainak köszönhetően a tavalyi negyedik negyedévi rekordmagasságú, 4,6 százalékos infláció után az előrejelzések szerint az euróövezet inflációja 2022 első negyedévében eléri a 4,8 százalékos csúcsot, és az év harmadik negyedévéig 3 százalék felett marad. Az elemzők szerint az infláció várhatóan 2,1 százalékra csökken az év utolsó negyedévében. 

Az infláció hazánkban is hasonlóan fog alakulni. a prognózis szerint a magyarországi infláció a tavalyi 5,2 százalékról idén 5,4 százalékra emelkedik a magasabb termelési költségek és az erős fogyasztói kereslet miatt. Előreláthatólag az árnövekedés jövőre 3,6 százakra mérséklődik majd. 

(via MTI)