Bruttó 504 ezer forintot tehetnek zsebre ennek a cégnek a futárjai

2022.02.17. 12:05
Jól jártak a Foxpost futárjai: 8-10 százalékos béremelés után bruttó 504 ezer forintot tehetnek zsebre, de tavaly év végén a fizetésük elérte a bruttó 650 ezer forintot is. A hétköznapi emberek kevésbé jártak jól, ugyanis a cég 10 százalékkal emelte a szolgáltatásai árát.

Sokan azt gondolhatják, hogy milyen jó lehet a csomagszállító cégeknek a járvány alatt hirtelen megnőtt rendelések száma, azonban a pandémia hatása a szektorra nem egyértelműen pozitív vagy negatív – mondta el a Pénzcentrumnak Bengyel Ádám, a FoxPost Zrt. vezérigazgatója. Igaz, hogy előnyt élveznek a csomagszállító cégek a járvány idején, azonban az egész szektornak komoly nehézségeket okozott a növekvő munkaerőhiány és a lelassult autóipar miatti hanyatló autóflotta. 

De a FOXPOST továbbra is nagy hangsúlyt fektet a dolgozóira: idén a korábbinál 8-10 százalékkal magasabb fizetéssel várja új futárjait.

A béremelést követően jelenleg bruttó 504 ezer forintot, azaz nettó 335 ezer forintot visz haza egy csomagszállító futár a cégnél. Tavaly év végén volt olyan is, hogy bruttó 650 ezer (nettó 432 000) forintot kerestek a futárok. 

A Foxpost egyébként nemcsak a dolgozói bérét, de január 15-től általános áremelést is bevezetett: körülbelül 10 százalékkal emelte a szolgáltatásai árát, de vannak olyan szegmensek is, ahol még jobban. A cég vezetője hozzátette, hogy a házhoz szállításoknál nagy problémák jöhetnek, ugyanis a dráguló üzemanyag miatt gyakoribbak lehetnek a csúszások. 

Bengyel Ádám azt is elmondta a pénzcentrumos interjúban, hogy minél kevesebb erőforrással szeretnének minél több csomagot kiszállítani, ugyanis erre specializálódtak: jelenleg 376 csomagkézbesítő automatával rendelkeznek országszerte, amit év végére 800-ra szeretnének növelni. Az automatikus csomagkézbesítés segítségével a cég képes volt mindössze 30 sofőrrel 3 millió csomagot kiszállítani.