Ha vissza szeretné kapni az adóját, itt segít a NAV

BP-2859
2022.02.19. 21:27
Összegezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az szja-visszatérítéssel kapcsolatos tudnivalókat a honlapján. A tematikus oldal tartalmazza a februári kiutalás fontos tudnivalóit.

A NAV kiegészítette az szja-visszatérítés aloldalán a Gyakori kérdések és válaszok menüpontot a „Tudnivalók az szja-visszatérítés februári kiutalásáról” funkcióval. Az adóhatóság 7 kérdés-válaszban tisztázza, hogy mi jár vissza, milyen jövedelem adójára érvényesíthető ez a támogatás, mennyi lehet az szja-visszatérítés összege, milyen jövedelmek után nem jár adó-visszatérítés, és hogy honnan lehet megtudni, valakinek mennyi szja-visszatérítés jár – írja a Portfolio.

Az új menüpont azoknak nyújt segítséget, akik nem kapták vissza februárban a személyi jövedelemadójukat.

Az, akinek a jövedelméről a NAV-nak nem volt információja, és ezért nem kapott szja-visszatérítést februárban, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan elkészített 21SZJA-bevallás benyújtásával igényelheti a visszatérítést. Ide tartozik például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülő és az, aki az összevont adóalapba tartozó jövedelme után saját maga fizeti az szja-t (például magánszemélynek ingatlant ad bérbe), és nincs mellette munkaviszonya, vagy nincs kifizetőtől származó jövedelme

– magyarázza a NAV.

Szintén az szja-bevallási tervezet kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásban igényelheti az szja-visszatérítést az, aki 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerzett, a családi kedvezményt év közben érvényesítette, de a kiutaláshoz szükséges adatokról nem nyilatkozott 2021. december 31-ig (elmulasztotta a VISSZADO nyilatkozatot leadni), és ezekről a családi pótlékot folyósító szerv sem szolgáltatott adatot a NAV-nak

– tette hozzá a NAV.

Mint írják, ha a magánszemély a családi kedvezményt év közben nem vette igénybe, és azt a bevallásában kívánja érvényesíteni, a bevallásában fel kell tüntetnie a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosítóadatait, azt, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult, a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat (belföldi fizetési számlaszámot vagy a postacímet), valamint annak az azonosítóadatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvezményre.

Ha pedig valaki a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegével nem ért egyet, akkor a NAV szerint az adóbevallási tervezete kiegészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásában módosíthatja a visszatérítés összegét. A NAV a kiutalt összeget a tervezetben feltünteti. Aki a tervezet felhasználása nélkül készít bevallást, annak a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegét szerepeltetni kell a bevallás 101. sorában. Ezt a NAV március 1-től utalja ki.

Az szja-visszatérítések kiutalásának második köre tehát legkorábban március 1-jén indul, és május 20-ig tarthat, attól függően, hogy az érintettek mikor nyújtják be a kiegészített adóbevallásukat. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)