Elszálltak az árak, akár több milliót is elkérhetnek a szálláshelyek pünkösdkor

2022.05.27. 13:21
Idén is számítani lehet a szálláshelyek drágulására Magyarországon. Azonban jelentősen kisebb lesz a növekedés a tavalyihoz képest. A Magyar Turisztikai Ügynökség telt házra számít a pünkösdi hosszú hétvégére.

Csakúgy, mint tavaly, idén is áremelkedésre számíthatunk a belföldi szálláshelyek területén, bár nem lesz olyan jelentős a drágulás, mint tavaly. 2021-hez képest ugyanis átlagosan mindössze 0,23 százalékos, a 2019-hez képest az arányuk 30 százalékos. Ugyanakkor akadnak horror áron is helyek. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség várakozásai szerint Magyarországon a belföldi szálláshelyek – a húsvétihoz hasonlóan – pünkösdkor is telt házzal üzemelnek. Az összesített turisztikai forgalom pedig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát. Ez 25 százalékkal több, mint 2021-ben, és csak 10 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es csúcsforgalmú év.

Az óriási mennyiségű pünkösdi előfoglaláshoz hozzájárul a jó időjárás is. A vasárnapi és a hétfői napos idő miatt zakatolnak a szállásfoglaló weboldalak.

Nagy az érdeklődés, és még bízunk a last minute foglalásokban. A 2019-es év lezárt pünkösdi foglalási számához képest 27 százalékkal vagyunk jelenleg elmaradva darabszámban, a bent álló foglalások összértéke viszont 22 százalékkal több. Tavalyhoz képest 39 százalékkal több foglalásunk van most, értékben 72 százalékkal több. A bruttó összérték-növekedésnek csak egyik tényezője a magasabb ár, emellett átlagosan hosszabb időre, nagyobb létszámot foglalunk, nagyobb a kosárérték is

– számolt be a Pénzcentrumnak a Szállás.hu portál.

Ide utaznak legszívesebben

 A leglátogatottabb belföldi városok listája évek óta nagyon hasonló. A pihenni vágyók elsősorban

  • Budapestet,
  • Siófokot,
  • Szegedet,
  • Hajdúszoboszlót
  • és Egert látogatják szívesen. 

Budapest legolcsóbb szállása június 3. és 6. között két felnőtt és két gyerek részére 64 500 forint, ellátás nélkül, négyágyas szobában. A legdrágább elérhető hely négy főre pedig 2,4 millió forint. 

Siófokon ugyanezzel a kvótával 47 400 forinttól 1,2 millióig terjednek a költségek. A milliós tétel egy 20 négyzetméteres kertes faházat foglal magába. Azok, akik Szegeden szeretnék olcsóbb lehetőséget, 54 ezer forintot költenek, de ha a magasabb kategóriára pályáznak, 270 ezer forintért kell a zsebükbe nyúlni. Hajdúszoboszlón 40 ezerbe kerül egy 35 négyzetméteres apartman, míg a luxuskategóriájúért 430 ezer forintot kell kiadni. A bor magyarországi fővárosában, Egerben 45 ezertől kezdődik és 480 ezerig terjed a négyszemélyes alvóhely költsége.