Drágább lesz alkalmi munkást foglalkoztatni júliustól

2022.06.22. 20:46
Az extraprofitadóról szóló kormányrendelet a kkv-kat érintő alkalmi munkavállalás közterheit is megemelte. A 2022. július 1-jét és az azt követő napra létesített alkalmi munkavállalókra, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti jogviszonyokra kell alkalmazni.

A rendelet értelmében a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalóként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, ami ezer forintot jelent a 2022. július 1-jét követően létesített jogviszony esetén naptári napokra mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén. Feltéve, hogy az azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot – írja a Portfólió a Könyvcentrum összeállítása alapján.

Alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, vagyis kétezer forint július elsejétől, amennyiben a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony. 

A filmipari statiszta egyszerűsített foglalkoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a minimálbér 3 százaléka (fejenként hatezer forint naponta), azzal, hogy a mértéket száz forintra kerekítve kell meghatározni.

A Portfólió a Könyvcentrum összeállításából azt is észrevette, hogy az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódó nyugellátási alap is a közteher mértékével párhuzamosan nő:

  • A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka szerinti közteher fizetése esetén naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka.
  • Az alkalmi munka és filmipari statiszta szerinti közteher fizetése esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, azzal, hogy az ellátási alapot száz forintra kerekítve kell meghatározni.

A megemelt közterhet első alkalommal a 2022. július hónapban keletkezett, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell megfizetni.