Ha akarnak, sem tudnak több üzemanyagot nyerni az amerikaiak

GettyImages-1240610420
2022.06.22. 21:03
Az elmúlt időszakban rekordmagasra emelkedett az Egyesült Államokban az üzemanyagok ára. Viszont hiányoznak a finomítói kapacitások, hogy bővüljön a kínálat. Főleg a koronavírus-járvány tett be az iparág szereplőinek.

Az amerikai olajfinomítók kapacitása 2021-ben már a második egymást követő évben csökkent – derül ki a legfrissebb, kedden közölt kormányzati adatokból.

A töltőállomások árai országszerte gallononként 5 dollár közelében vannak (ez nagyjából 500 forintos literenkénti árat jelent). A drágulás egyrészt köszönhető annak, hogy az üzemanyagok iránti növekvő kereslet mellett az elmúlt három évben mintegy 1 millió hordónyi feldolgozói kapacitás tűnt el az Egyesült Államokban. Ez nagyrészt olyan üzemek bezárása miatt következett be, amelyek veszteségesek voltak, amikor a Covid–19-járvány csúcspontján az üzemanyag-kereslet összeomlott.

Az Egyesült Államok EnergiaInformációs Hivatalának adatai szerint tavaly napi 125 790 hordó (bpd) kapacitáscsökkenés következett be a 2020-as 800 000 bpd-csökkenésen felül.

Az amerikai finomítókapacitás 5,4 százalékkal, azaz 1,03 millió hordóval 17,9 millióra csökkent azóta, hogy 2019-ben 18,98 millió hordón tetőzött. A 2021-es kapacitás 4,5 százalékkal 18,13 millió bpd-re csökkent – írja a Reuters a kormányzati statisztikák alapján.

Az amerikai finomítók haszonkulcsa a magasabb olaj- és gázköltségek ellenére meredeken emelkedik, mivel a benzin, a dízel és a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet szárnyal. Elemzők szerint a kereslet tovább nőhet az alacsony amerikai munkanélküliség és az utazások iránti felhalmozott kereslet miatt.

Burkolt fenyegetés?

A finomítókapacitás legutóbbi csökkenésének legnagyobb tényezője a louisianai Alliance finomító 255 600 napi kapacitású üzemének bezárása volt, a tavalyi Ida hurrikán okozta kiterjedt károkat követően. Ezt csak részben ellensúlyozták más finomítók kapacitásbővítései – közölte az amerikai szövetségi energetikai minisztérium.

A kapacitáscsökkenés mellett az üzemanyag-kereslet nőtt, köszönhetően a Covid–19-járványból való globális kilábalásnak. Emellett az ukrajnai orosz invázió miatt a piaci áramlásokban bekövetkezett változások új terheket róttak az amerikai finomítókra. Az ország erőművei a működőképes kapacitás mintegy 94 százalékán üzemelnek, ami 2019 szeptembere óta a legmagasabb érték.

Éppen ezért a Joe Biden elnök vezette adminisztráció már levelet írt az iparág szereplőinek, hogy minden lehetséges feldolgozói kapacitást indítsanak újra. A levélben emlékeztetik őket, hogy a magas profitmarzsaikkal is tisztában vannak. Lényegében burkolt fenyegetést kaptak, hogy finomítsanak több olajat, vagy esetleg különadót kaphatnak a nyakukba a rendkívüli piaci körülményekből adódó (windfall) nyereségükre. A magyar kormány is hasonló érveléssel vetett ki extraprofitadónak nevezett pluszterhet a Molra.

(Borítókép:  Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)