Szárnyal az utazási kedv, sokan nyaralnának külföldön

2022.06.22. 19:14
A kétévnyi koronavírus-járvány miatti kihagyás után ismét sokan szeretnének külföldre utazni – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A mostani időszak nagyon hasonlít egy normál üzleti évhez.

A pandémia miatt annyi bizonytalanság volt a beutazási szabályokat illetően az egyes országokban, hogy az utasok feladták az egyéni szervezést, és visszatértek az utazási irodákhoz. Az utasok azt mondták, hogy nekik nagyon fontos az, hogy ha bármi történik velük külföldön, akkor fel tudják hívni segítségért az utazási irodát – fogalmazott Molnár Judit az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint két év Magyarországon tartózkodás után nagyon sokan vágynak tengerparti nyaralásra. Ennek pedig óhatatlan következménye, hogy kevesebben töltik majd a nyári szabadságukat belföldön. 

Én is tapasztalok ilyen tendenciát, hogy néhány magyarországi szálláshely, különösen a magasabb kategóriájúak, drágábbak, mint egy charter repülőgépes tengerparti nyaralás

– tette hozzá Molnár Judit az InfoRádiónak.

Elmondása szerint egy normál üzleti évben az utazási irodák hetente hetven gépet szoktak elindítani, a pandémia kitörésekor az egész szezonban – ami egyébként is rövid volt – mindössze hat gép indult el Magyarországról. 2021-ben már hosszabb volt a szezon, akkor körülbelül 22 gép volt, idén pedig már a duplája, nagyjából 45-46 járat indul.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háború, az infláció és az üzemanyagárak miatt számítottak az áremelésre. A turistabuszokra az üzemanyagárstop például nem vonatkozik, ezért ezzel is meg kellett birkózniuk. A külföldi szolgáltatókkal és a légitársaságokkal egyeztetve pedig azt látták, hogy az előző évhez képest átlagosan körülbelül 15 százalékkal megemelkedtek az árak.