Orbán Balázs: Magyarország azzal is számol, hogy nem tud megállapodni az uniós pénzekről

BP-7039
2022.06.24. 07:19
Készen áll a kompromisszumokra Magyarország az uniós források ügyében az Európai Bizottsággal, azonban eddig még nem kapott konkrét ajánlásokat arról, min kellene változtatnia az EU-s pénzekhez való hozzáféréshez. Erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt egy interjúban.

Magyarország készen áll arra, hogy kompromisszumokat kössön az Európai Bizottsággal az EU-s forrásokhoz való hozzáférés érdekében, a kifogások homályos megfogalmazása ugyanakkor akadályozza a folyamat felgyorsulását – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott interjújában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs elmondta: Magyarország szívesen fogadná az uniós végrehajtó testület részletes ajánlásait, amik arra vonatkoznának, hogy Budapestnek pontosan mit kell változtatnia ahhoz, hogy végül hozzájusson a forrásokhoz.

Szerinte a Európai Bizottság homályos megfogalmazásai akadályozzák a munkát, a problémákat ugyanis gyorsabban meg lehetne oldani, ha az uniós végrehajtó szerv egyértelműsítené, mit és hogyan kellene változtatni.

A probléma az, hogy túl sok és túl általános ajánlásunk van. Egyesek szerint az alkotmányos jogrendszerrel vagy az igazságszolgáltatással van probléma. Mit kezdjünk ezzel? Konkrétabb ajánlásokra van szükségünk

– jegyezte meg a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt is hozzátette: Magyarország szeretne minél hamarabb megegyezni a bizottsággal.

A politikus interjújában – amit a Portfolio vett észre – arról is beszélt, hogy Magyarország minden forgatókönyvre felkészült, így ha szükséges, gyorsan lehet lépni. A forgatókönyvek között az is szerepel, hogy Magyarország uniós pénz nélkül marad.

Orbán Balázs szerint utóbbi nem jó az ország számára, de a kormány ezzel a lehetőséggel is számol.

A miniszter is tárgyalt az uniós források ügyében

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, nemrég Brüsszelben tárgyalt Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter, ahol a helyreállítási alap felszabadításáról egyeztetett az Európai Bizottság vezetőivel.

Veerle Nuytsd, az Európai Bizottság szóvivője a tárgyalást követően elmondta: a felek között több kérdésben is történt előrelépés az elmúlt hónapokban, ugyanakkor több nyitott fejezet is van, mint például a korrupcióellenes és az oktatási intézkedések.

A szóvivő hozzátette: a bizottság a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarországnál is az országspecifikus ajánlások kezelését vizsgálja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  több Kormányinfón is arról  beszélt , hogy magyar részről nincs akadálya a megállapodásnak, egyúttal kiemelve, hogy szerinte politikai okai vannak az egyezség elmaradásának.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)