Újabb csapást mérhet Putyin az európai gazdaságra

GettyImages-1239620070
2022.07.04. 15:59
Oroszország folyamatosan keményíti gazdasági válaszlépéseit. Most az európai cseppfolyósított földgázt vették célkeresztbe. Azt szeretnék, hogy a vezetékes tranzithoz hasonlóan az LNG-szállítmányokért is rubelben fizessenek a barátságtalan országok listáján lévő államok.

Kirill Polousz, a Gazprom főosztályvezető-helyettese az orosz Állami Dumában tartott beszédében elmondta, hogy szerinte a rubelfizetési rendszert ki kell terjeszteni a cseppfolyósított földgázra (LNG) is. Az állami gázcég vezetője szerint ezzel a lépéssel párhuzamosan fontos lenne egy olyan rendszer létrehozása, amely összehangolja a vezetékes gáz és az LNG exportját, így a fizetését is.

A vezetékes gázzal, mint tudják, európai partnerekkel rubelben kereskedünk, de ebben az esetben az LNG-szegmensre nem vonatkoznak ilyen intézkedések

– mondta a főosztályvezető-helyettes, aki szerint ennek eredményeképpen a csővezetékes tranzit és az LNG exportja között devizaverseny alakul ki, ami szerinte nem jó. Polousz az LNG-ipar hatékonyabb támogatására szólított fel az Állami Dumában az Moszkovszkij Komszomolec beszámolója szerint.

Korábban csak a földgázról volt szó

Mint ismeretes, korábban az orosz állami vállalat azt követelte, hogy a „barátságtalan országok” rubelben fizessenek a gázért. Később az Európai Bizottság az uniós országokkal megosztott egy frissített iránymutatást. Ebben megerősítette a korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál, de arra a szerződés szerinti devizában kell utalni, így nem sértik meg a szankciót akkor sem, ha utána rubelre váltják a tranzakcióban szereplő összeget.

Ezt követően több európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál, ezzel megduplázva azoknak az ügyfeleknek a számát, akik Vlagyimir Putyin elnök követelésének megfelelően rubelben készülnek fizetni az orosz gázért. Sok piaci szereplő azután kezdte meg a bankszámlanyitást, hogy Moszkva kizárta Bulgáriát és Lengyelországot a gázszállításokból.

Eddig csak a vezetékes földgázról volt szó, de a mostani bejelentés egyértelműen arra utal, hogy Oroszország tovább keményítené a válaszlépéseit.

A lépés azért is jelentős, mert a BP éves statisztikai áttekintése szerint 2021-ben Oroszország az USA és Katar után, Algériát megelőzve a harmadik legnagyobb LNG-szállítója volt Európának – számolt be a Bloomberg.

(Borítókép: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)