Németh Szilárd elmondta, mennyit fizetnek az átlag felett fogyasztók

DNAND20220721012
2022.07.21. 10:34
A lakosság számára még az átlagos fogyasztás felett is olyan árakat állapítottak meg az áram- és gázfogyasztásnál, amelyek a valós piaci árnál alacsonyabbak – ezt mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön az erdélyi Tusnádfürdőn.

A rezsicsökkentés változtatásáról szóló rendelet csütörtökön jelent meg, erről már beszámoltunk ebben a cikkünkben. Németh Szilárd a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) beszélt a részletekről.

Azt mondta: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja. Ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Továbbá bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár.

2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70,1 forintért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268,9 forint – közölte Németh Szilárd. Hozzátette azt is, hogy  a kedvezményes határig 23,1 forint lesz az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62,9 forint.

Gázfogyasztás: Három gyermek után jár a kedvezmény

Ami a gázfogyasztást illeti, ott a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

A KORMÁNYBIZTOS EZENKÍVÜL ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY MEGMARAD A GÁZFOGYASZTÁSNÁL A NAGYCSALÁDOSOK KEDVEZMÉNYE.

Ezáltal egy háromgyermekes családnál az 1729 köbméteres határ megemelkedik még 600 köbméterrel, a felett pedig minden egyes további gyermeknél 300 köbméterrel nő.  A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, azoknál ugyanis az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája, így ott a kedvezményes, 36 forintos ár lesz érvényben.  

Németh Szilárd ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él,

de eddig ezt a kedvezményt mindössze 26 ezren vették igénybe.

A kormánybiztos ezért azt javasolta, hogy minden nagycsaládos éljen a kedvezménnyel.

A társasházaknál jön egy újítás, ha nyilatkoznak a szolgáltatónál 

Ezen kívül beszélt arról is, hogy  egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. A társasházak esetében ugyanis azt tapasztalták, hogy nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő.

Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő, mert „minden magyar háztartást megillet ez a kedvezmény” – ismertette Németh Szilárd. 

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad – összegezte a kormánybiztos az MTI tudósítása szerint. 

Az utóbbi egy hétben a rezsicsökkentés változtatása lett az egyik kulcstéma a magyar nyilvánosságban. A fogyasztói árak várható növekedése többek közt azáltal is éreztette a hatását, hogy megindult a roham a napelemekért, amelyek egyre jobb befektetésnek tűnnek a változások fényében.

(Borítókép: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 21-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)