Németország 880 millió euróval támogatja a válságba taszított országokat

2022.08.01. 18:33
Németország 880 millió euróval támogatja az éhínség elleni küzdelemben azokat az országokat, amelyeket súlyosan érintenek az Ukrajna elleni orosz háború következményei – jelentette be a német gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztérium.

A 880 millió eurós (352,6 milliárd forint) összeg egy részét az a 430 millió euró teszi ki, amelyet Olaf Scholz német kancellár a világ iparilag legfejlettebb országai (G7) februári találkozóján ajánlott fel arra a célra, hogy támogassa az ukrajnai háború által leginkább sújtott országokat az éhínség elleni küzdelemben.

Ezekre az országokra vonatkozik a támogatás

A fennmaradó részt, azaz 450 millió eurót a német kormány a hazai pótköltségvetésből finanszírozza – írja az MTI.

A német gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztérium szóvivője szerint az összegből elsősorban a Száhel-övezet országait, az északkelet-afrikai országokat és a Közel-Kelet szegény országait támogatják majd.

Az elmúlt ötven év legnagyobb élelmiszerválsága bontakozik ki a világ legszegényebb országaiban, köztük Szomáliában a koronavírus-járvány, valamint az orosz–ukrán háború gazdasági következményeinek hatásaként. A Világélelmezési Program (WFP) becslései szerint az üzemanyag és az élelmiszer árának drasztikus növekedése további 47 millió embert taszított akut élelmezési bizonytalanságba, így az összlétszám már 345 millió főre nőtt.

SZOMÁLIÁBAN, ETIÓPIÁBAN, DÉL-SZUDÁNBAN, JEMENBEN ÉS AFGANISZTÁNBAN KÖZEL 900 EZER EMBER NÉZ SZEMBE AZ ÉHHALÁLLAL.