Érdemes már most szállást foglalni az egyetlen őszi hosszú hétvégére

2022.08.05. 06:45
Sok foglalást és kiemelkedő érdeklődést várnak az őszi szezonra a hazai szálláshelyek. Az eddigi jelentkezések alapján a szeptemberi és októberi foglalások száma jóval magasabb lesz, mint tavaly ugyanekkor, sőt a pihenni vágyók már most túllépték a 2019-es utolsó negyedéves szintet.

A foglalások alapján Budapest után Siófok és Eger vonzotta a legtöbb vendéget a második negyedévben. 

Minden ötödik pihenni vágyó a Balaton környékén keresett szállást.

Az észak-magyarországi régió a foglalások 17 százalékát érintette, míg a fővárosba és környékére 12 százaléknyian adták le jelentkezésüket. Országosan az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár áprilistól júniusig 11 ezer forint volt, ez 39 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Az idei második negyedévben a húsvéti, négynapos hosszú hétvége és a júniusi, háromnapos pünkösdi hosszú hétvége volt a belföldi turizmus két legmeghatározóbb és legsűrűbb időszaka. Több szálloda és hotel már április elején telt házat jelzett a húsvéti hosszú hétvégére, pünkösdkor ennél valamivel visszafogottabb volt az érdeklődés.

A második negyedévben a Szallas.hu által közvetített bruttó szobaár-bevétel 57 százalékkal nőtt 2019 második negyedévéhez képest, amikor ebben az időszakban utoljára lehetett hasonló feltételekkel utazni. Ugyanakkor a foglalások csupán 15 százalékkal, a vendégek száma pedig 13 százalékkal bővült.

Nem lélegezhettek fel a hazai turisztikai szereplők ebben a negyedévben sem

– mondta Kelemen Lili, a szállásközvetítő portál sajtószóvivője. Hozzátette, hogy bár a hosszú hétvégék élénkítették a turizmust, a háború miatt kieső orosz vendégek, valamint a szektorban erősödő munkaerőhiány és az időjárás jelentősen nehezítette az ágazat helyzetét.

A foglalási szint magas a nyári időszakra is, közben a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához. Idén ősszel egyetlen hosszú hétvége lesz, viszont az négynapos, mivel mindenszentek, november elseje keddre esik.

A hosszú hétvégék iránt mindig kimagasló a kereslet, így érdemes előre tervezni és lefoglalni az áhított szállást

– tanácsolta Kelemen Lili.