Sikerült a megállapodás Moszkvával, már úton van a pluszföldgáz Magyarországra

GettyImages-94934710
2022.08.13. 11:24
A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár a szombati bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van –, de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk – fogalmazott.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” – tette hozzá az államtitkár.

A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések

– ismertette Menczer Tamás. „Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is” – áll a bejegyzésben.

Szijjártó Péter Moszkváig ment érte

Mint korábban az Index is beszámolt róla, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén Moszkvába utazott. A cél az volt, hogy megállapodjon további 700 millió köbméter földgáz beszerzéséről. 

Orosz piacok nélkül nem tudnánk beszerezni plusz 700 millió köbméter földgázt. Ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges. Lehet hiú reményeket árulni, lehet ábrándozni, lehet kommunikációs luftballonokat fújni, de a tény attól még tény marad, a fizikai valóság fizikai valóság marad, hogy orosz források nélkül ma ennyi pluszföldgázt vásárolni Európában egyszerűen lehetetlen

– mondta akkor Szijjártó Péter, hozzátéve, az említett mennyiséget a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felül fogja Magyarország beszerezni. 

(Borítókép: Orosz gázvezetékek Magyarországon. Fotó: Porneczi Bálint /Bloomberg via Getty Images)