Agrárminiszter: Nincs veszélyben a magyar erdőállomány

B RKL20220430006
2022.08.13. 09:05 Módosítva: 2022.08.13. 09:07
Új bejegyzésében kívánta tisztázni az agrárminiszter a nemrég megjelent kormányrendeletet. Mint írja, a megjelent dokumentum nem írja felül az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit. Ugyanerről korábban már a kormányszóvivő és az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is beszélt.

Az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit az újonnan megjelent rendelet nem írja felül – hangsúlyozta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kormány módosította a tűzifa-kitermelés szabályait, így a rendelet értelmében a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korlátozást nem kell tovább alkalmazni, és könnyebben lehet majd tarvágást végezni, illetve a fiatalabb fákat is ki lehet vágni.

A fakitermelést szabályozó új rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt, hiszen az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül

– szögezte le a miniszter.

Korábban  Szentkirályi Alexandra  kormányszóvivő elmondta:  a fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Elmondása szerint a rendkívüli szabályok

KIZÁRÓLAG AKKOR LÉPNEK ÉLETBE, HA AZ ENERGIAKRÍZIS ELJUT ARRA A SZINTRE, AMIKOR A LAKOSSÁGI ÉS KÖZÜLETI TŰZIFAIGÉNYT MÁR NEM LEHET A KORÁBBAN TERVEZETT FAKITERMELÉSSEL BIZTOSÍTANI.

Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a magyarországi erdőgazdálkodás – beleértve a fakitermelést is – az eredeti, 2022-es tervek szerint zajlanak, tette hozzá.

Ugyanerre világított rá Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára is nemrég egy interjúban. Mint fogalmazott: „a fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet és nem rontja az erdők természeti állapotát sem”. Hozzátette: semmiféle erdőirtásról nincs szó, és az erdők területe sem csökken. „Ezek szokásos baloldali hazugságok” – kommentálta az ellenzéki politikusok reakciót.

A kormánytagok nyilatkozatai ellenére újabb tüntetést szervezett az LMP – Magyarország Zöld Pártja, amelyről az Index is tudósított.

(Borítókép: Turistaút jelzéssel a Pilisi parkerdő hűvösvölgyi részén  2022. április 30-án. Fotó: Róka László / MTI)