Németországban nem lesz nukleáris leállás, kénytelenek saját készleteikre hagyatkozni

2022.09.28. 07:52
Németország valószínűleg áprilisig meghosszabbítja három megmaradt atomerőműve közül kettőnek az üzemidejét – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki a francia energiaellátási problémákat okolta a döntésért.

A német gazdasági miniszter, Robert Habeck kedden arról beszélt, hogy Németország kénytelen saját atomerőműveire támaszkodni a következő három hónapban is, mivel Franciaország nem tudja őket ellátni energiával – írja a Politico.

Emellett további pénzeket jelentett be a gyengélkedő német energiaszolgáltatóknak – ami miatt Christian Lindner pénzügyminiszternek a következő egy évre fel kell függesztenie az ország alkotmányban rögzített adósságfékét. Linder sürgette a Németországban megmaradt reaktorok élettartamának meghosszabbítását.

Németország energia-veszélyhelyzete arra kényszeríti Habecket, hogy visszalépjen pártjának egyik legfontosabb elvétől. Az eredeti terv az volt, hogy az év végéig bezárják Németország három megmaradt reaktorát, de e hónap elején megnyitotta az utat, hogy vészhelyzetben két reaktor  az Isar 2 és a Neckarwestheim  is beindítható legyen.

Mivel azonban Franciaország 56 atomreaktora közül 31 nem üzemel, Németország nem számíthat arra, hogy a már megszokott módon Franciaországtól vásároljon áramot.

Ha a dolgok nem változnak, akkor 2023 első negyedévében az Isar 2-t és a Neckarwestheimet is a hálózathoz csatlakozva hagyjuk

– mondta el a gazdasági miniszter, aki hozzátette, hogy a végső döntést legkésőbb decemberben hozzák meg.

A reaktorok bezárásáról szóló döntés egyre ellentmondásosabb egy olyan időszakban, amikor az áramárak az orosz–ukrán háború miatt ugrásszerűen emelkednek. A politikai ellenzék, valamint a Lindner vezette FDP azt szeretné, ha az atomenergia legalább 2024-ig üzemben maradna.

Habeck azt is elmondta, hogy Berlin kisegítené a bajba jutott energiaszolgáltatókat, amelyeket a Németországba irányuló gázszállítások leállítása miatt szorongat Oroszország. Felvetette, hogy a mentést most az állam finanszírozná, ahelyett, hogy a fogyasztókra kivetett gázárpótdíjat vetnének ki, ahogyan azt korábban tervezték.

Ehhez azonban Lindnernek állami forrásokat kellene felszabadítania, és valószínűleg fel kellene adnia azt a régóta hangoztatott célját, hogy jövőre újra bevezesse a német adósságféket. A fék korlátozza a kormány új adósságkibocsátási képességét, de az elmúlt három évben a koronavírus okozta válság és az ukrajnai háború miatt felfüggesztették.