Újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

329M3WJ-highres
2022.11.23. 15:30
Ismét leállt a Barátság kőolajvezeték, akadozik a Magyarország irányába érkező olajszállítás. Az Index értesülése szerint technikai a meghibásodás, nem háborús cselekmény áll a háttérben.

Az ukrajnai Barátság kőolajvezeték egy szakaszát részben leállították, miközben a Belaruszból Ukrajna irányába történő szivattyúzás még mindig zajlik – közölte a TASZSZ-szal Igor Demin, a Transneft szóvivője.

Az ukrajnai olajvezeték részben leállt partnereink szerint. A Magyarországra irányuló szivattyúzást már három napja leállították, és még egy hétig le kell állítani. A budkoveci telepről Csehország és Szlovákia irányába rendben folyik a szállítás, ugyanis ott elegendő mennyiséget tárolnak az ellátás biztosítására

– mondta a szóvivő a beszámoló szerint, és hozzátette: jelenleg folyik a szállítás Belarusz területéről Ukrajna irányába. Ha Ukrajna nem állítja helyre a szállítást a Novgorod–Volinszkij–Brogyij szakaszon, akkor néhány órán belül ez a termelés is leáll – mondta a Transneft szóvivője.

Iparági forrásokból az Index úgy értesült, hogy mostanában egyre rendszeresebbek a leállások Magyarország irányába.

Ezek mögött valószínűleg technikai problémák állnak, ilyen lehet a szivattyúk meghibásodása.

Az ügyben kerestük a Mol illetékesét, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. 

Szerdán egyébként Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el, robbanásokat regisztráltak a kritikus infrastrukturális létesítményeknél, majd az ország számos régiójában megszűnt az áramszolgáltatás. Az Ukrenergo közölte, hogy 24 órán keresztül tarthatnak Ukrajna-szerte a rendkívüli áramkimaradások.

Frissítés:

Iparági forrásokból az Index úgy értesült, hogy kicsivel délután öt óra után újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken. 

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)