Tovább dől a kriptodominó, van magyar szál is

SZS 20221118 7947
2022.12.01. 07:14
A kifizetések felfüggesztése a kriptocégek siralomháza, ahonnan eddig még senki sem tért vissza - mondta az Indexnek nyilatkozó szakértő a BlockFi csődvédelmi kérelme kapcsán, amely közvetlen összefüggésben áll az FTX kriptotőzsde nagy port kavart bedőlésével. A mostani történetnek van azonban magyar vonatkozása is.

Sajnos nem tudom azt mondani, hogy a BlockFi csődvédelemi kérelme hatalmas meglepetés lett volna a piac számára

– reagált az Index megkeresésére Mogyorósi Attila, a CoinCash.eu társalapító-ügyvezetője. Mint ismert, a kriptohitelező vállalat csődvédelmi eljárást kezdeményezett, miután nem tud visszafizetni 10 milliárd dolláros kötelezettséget.

Az FTX csődje az ok

Az összefüggésekre rámutatva a szakértő felidézte, hogy az egyik legnagyobb amerikai kriptohitelező platform november 10-én függesztette fel az ügyfélpénzek kifizetését, alig pár nappal az FTX kriptotőzsde összeomlása után. Már a másnapi közleményben is egyértelműen az FTX csődjét jelölték meg oknak, de ekkor még nem volt explicit kimondva, hogy mekkora a baj.

Aki azonban közelebbről követte a korábbi iparági fejleményeket, az tudta, hogy a kifizetések felfüggesztése a kriptocégek siralomháza, ahonnan eddig még senki nem tért vissza.

Az aktuális bejelentés Mogyorósi Attila szerint sajnos csak kimondja, amit eddig is szinte biztosra vehettünk, a BlockFi sem rendelkezik hiánytalanul az ügyfélpénzekkel. Az egész kálvária valójában még május elején kezdődött, a rossz emlékű algoritmikus stable coin, az UST és a hozzá kapcsolódó LUNA token összeomlásával, amely magával sodorta az egyik legnagyobb kripto hedge-fundot, a Three Arrow Capitalt (3AC).

Mint kiderült, a 3AC volt az egyik legnagyobb kölcsönfelvevője a BlockFinak, és a fizetésképtelensége miatt már akkor komoly likviditási gondjai voltak a cégnek. Ekkor jelent meg a színen az FTX, mint megmentő, amely a bajba került cégnek jelentős, 400 millió dolláros kölcsönt nyújtott, valamint tett egy arcpirítóan alacsony vételi ajánlatot – 240 millió dollár értékben.

Ez azért volt óriási jelzés a piacnak, hogy milyen nagy is lehet a baj, mert alig egy éve még 4 milliárd dolláros cégérték mellett vont be 500 millió dollár finanszírozást a piacról a BlockFi.

A többi már történelem: megindul az FTX összeomlása, amely a cég kripto- és készpénzállományának is jelentős részét kezelte, így amikor ott elérhetetlenné váltak az ügyfélpénzek, a BlockFi sem fért hozzá a vagyonelemeihez, és kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket.

Elsodor a kriptotél

A CoinCash.eu ügyvezetője szerint elmondhatjuk, hogy a júliusban csődöt jelentett Celsius és Voyager után a BlockFit is elsodorta a kriptotél, és a tavaly még olyan népszerű, magas kamatokat ígérő kriptohitelezési platformok közül egyedül a Nexo maradt talpon. Az FTX bedőlésével, ahogy ebből a példából is látszik, óriásiak a károk és a dominóeffektus mintha soha nem akarna véget érni, egymás után dőlnek el a korábban meghatározó kriptocégek.

Abban ugyanakkor lehet bízni Mogyorósi Attila szerint, hogy több csontváz már nem esik ki a szekrényből, és az elmúlt hetekben az összes érintett szereplőre fény derült. A talpon maradt iparági óriások, mint például a Binance vagy a Crypto.com, egyre-másra igyekeznek megvédeni a mundér becsületét, nyugtatni a kedélyeket, és bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy náluk bizony biztonságban vannak az ügyfelek pénzei. Remélhetőleg ez tényleg így van.

Van magyar vonatkozás is

Fájó aktualitás, de van magyar érintett kriptohitelezési platform is, méghozzá az Inlock, amelyet elsodort az FTX-botrány, bajba került és felfüggesztette a kifizetéseket. A cég a honlapján arról számolt be, hogy ügyfelei vagyonának védelme érdekében az Inlock felfüggeszti bizonyos szolgáltatásait.

Az Inlock olyan helyzetbe kerül, amelynek a megoldásáig ideiglenesen fel kell függesztenie a platform bizonyos szolgáltatásait. A platform 100 százalékosan rendelkezik az ügyfelek vagyonával, illetve a kihelyezések biztosítékával is, azonban egy, a likvidációs folyamatot érintő káresemény okán az ügyfélvagyon egy kisebb része elérhetetlenné vált a cég számára

– szólt az indoklás még november 14-én. Tegyük hozzá, hat napra rá már veszteségcsökkentés melletti korai kifizetésről adtak hírt. A helyreállítási és újrastrukturálási terv célja az volt, hogy az Inlock működését akár úgy is helyreállítsák, hogy ehhez nem kell megvárni a függőben lévő kár rendezését.

(Borítókép: Mogyorósi Attila. Fotó: Szollár Zsófi / Index)